Hon blir snart tillfällig chef för Näs

Sofia Johnsson har jobbat en längre tid inom försvarsmakten. Nu väljer hon att sadla om till tillfällig chef på Näs. "Kände att kultur är ett fält jag passar bättra inom."

Sofia Johnsson sadlar om från försvarsmaken till chef för Näs.

Sofia Johnsson sadlar om från försvarsmaken till chef för Näs.

Foto: Lukas Kvist

Vimmerby2022-08-03 05:30

Från den första september blir hon tillfällig chef för Näs. Avtalet gäller ett år. Oavsett vad som händer har den 46-åriga Sofia bestämt sig för att satsa på kultur.

– Jag känner att kultur är ett fält som jag passar bättre inom. Mina favoriter är Rasmus på Luffen och känner mig lite som Pippi. Liksom dem känner jag att allt är möjligt.

I drygt tolv år har hon arbetat som resehandläggare inom försvarsmakten. Dessa resor är inte nöjesresor utan i arbetets tjänst. Nu är hon kommunikatör och arbetar fortfarande inom försvaret i Eksjö.

– Astrid Lindgren har ett kulturarv som triggade mig. Både hennes gärningar utifrån barnperspektivet men också att vuxna kan få vara barn igen.

Det var slumpen som ledde henne till att söka chefstjänsten. Sofia kommer från Karlskrona men bor i dagsläget i Eksjö tillsammans med sin make, deras dotter och hans barn.

Har du planer på att flytta till Vimmerby?

– Nej jag kommer pendla för att känna av det nya jobbet. Det känns som att gå in i sin själ när jag är på Näs. Jag blir oerhört glad.

Hon vill arbeta med att föra Astrid Lingrens berättelser in i nutiden. Detta genom flera författarsamtal, musik och utställningar.

På frågan om hon kommer ta med sig sin militäriska bakgrund som chef på Näs, svarar hon tydligt nej.

– Jag är en person som vågar och känner att jag är i mitt rätta element när jag arbetar med kultur. Jag värnar om Astrids gärning och vill hänga med i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!