Klart med ny rektor för tre skolor i Vimmerby

Brännebro, Djursdala och Södra Vi får snart en ny rektor från Kisa med rötter i Vimmerby. Och om cirka två veckor presenteras också en ny rektor för F-6 på AL-skolan.

Djursdala skola är en av skolorna som Else-Marie Isaxon nu blir rektor för.

Djursdala skola är en av skolorna som Else-Marie Isaxon nu blir rektor för.

Foto: Johannes Widergren

Vimmerby2024-05-10 12:45

När Torbjörn Sandberg klev av sitt uppdrag för tre skolor i kommunen drog arbetet igång på förvaltningen för att hitta hans efterträdare.

Totalt sökte 13 personer tjänsten varav fyra gick vidare till intervju, möte med facket och referenstagning.

– Vi valde ut Else-Marie Isaxon. Hon är en god kandidat, säger Caroline Ålund, grundskolechef och fram till början av augusti även tillförordnad rektor för skolorna Brännebro, Djursdala och Södra Vi, när nya rektorn tillträder.

Else-Marie Isaxon, som har rötter från Vimmerby men bor i Kisa, är 52 år och kommer närmast från en rektorstjänst inom förskolan i Åtvidaberg. Det var Dagens Vimmerby först att berätta.

– Else-Marie Isaxon har varit specialpedagog under många år innan rektorsuppdraget. Just nu läser hon rektorsutbildning i Umeå på distans, säger Caroline Ålund.

Var det avgörande att hon läser rektorsutbildning?

– Det är klart att det är en merit. Men när man börjar arbeta som rektor ska man börja rektorsutbildning. Hon har en mix av personlig lämplighet och erfarenhet och var den bästa kandidaten för det vi söker. Jag måste säga att alla sökande har bra ryggsäckar, om jag får säga så, men vi söker en viss profil och där handlar det om ett urval där kandidaten ska kunna landa in bra.

Kommer hon nu att kastas in i kommunens arbete med besparingar inom skolan?

– Torbjörn har redan gjort tjänstefördelning utifrån det besparingsförslag som ålades honom. Sedan handlar det om flera stora förändringar i skolorna som vi jobbar med. Allt handlar om att vi har lägre antal elever och att skolpengen minskar. Vi har 700 tomma elevplatser och det måste vi göra något åt. Nu blev det så att några skolor inte lades ned men vi har fortfarande ett sparbeting för att få budgeten i balans.

Har det varit svårt att rekrytera ny rektor mitt i arbetet med besparingar?

– Det kan det vara över tid men vi har haft ett väldigt bra söktryck till tjänsten efter Torbjörn.

undefined
Caroline Ålund är grundskolechef i Vimmerby kommun och just nu även tf rektor för tre skolor i kommunen. Det uppdraget kliver hon av i augusti när tidigare rektorn Torbjörn Sandbergs efterträdare tillträder.

Caroline Ålund nämner också den pågående rekryteringen till F-6 på Astrid Lindgrenskolan.

– Där har det varit 16 sökande. Det är både rektorer och lärare, även internt sökande. Lärare kan absolut kliva in i uppdraget. Vi känner oss väldigt nöjda.

Fyra kandidater har valts ut att efterträda Anna Ljungkvist, som slutar till sommaren.

– Nu är vi inne i referenstagning och intervjuer med facket. I den bästa av världar är vi klara om cirka två veckor, säger Caroline Ålund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!