Hon brinner för brandmansyrket

"Jag tänker inte ge upp i första eller andra taget."

Jouline Hammarström har äntligen kommit in på sin drömutbildning.

Jouline Hammarström har äntligen kommit in på sin drömutbildning.

Foto:

Vimmerby2015-12-05 08:53


Lågor, hetta och brandrök är någonting som skrämmer de flesta, men inte Jouline Hammarström. Hon har alltid tyckt om att utmana sig själv och har i flera år drömt om att bli brandman. Att hon eventuellt kommer att bli ensam tjej på den framtida arbetsplatsen är inte heller någonting som hindrar henne från att uppfylla sin dröm.

- Det finns en fördom om att du måste vara en manlig kvinna för att bli brandman, men det stämmer inte. Det är inställningen som spelar roll, inte hur du ser ut eller vilken läggning du har, säger hon.

Under nästan hela sin skoltid var Jouline Hammarström inställd på att hon skulle bli polis, men i slutet av gymnasiet ändrade hon sikte och bestämde sig för att bli brandman istället.

- Jag tog kontakt med brandmän som berättade om yrket. Sedan var jag fast, säger hon.

Efter att ha sökt till brandmansutbildningen SMO, skydd mot olyckor, tre gånger utan att komma in fick Jouline i somras äntligen beskedet hon så länge hade hoppats på.

- Jag blev helt överlycklig. Det tog mig nog två veckor innan jag förstod att jag verkligen var på väg mot det jag hade längtat efter så länge, säger hon.

Precis som yrkestiteln lyder finns det betydligt fler manliga än kvinnliga brandmän. Den statistiken vill Jouline gärna vara med och ändra på.

- Räddningstjänsten behöver mångfald för att spegla samhället som det ser ut och kvinnor kan ibland ha ett lugnande inflytande på människor. Vi har det i oss på något sätt. Som kvinna kan man därför vara en styrka i krissituationer, säger Jouline.

Läs mer i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!