Hon brinner för sitt rullande hamburgerkök

Kanske har du sett en vitrosa foodtruck dyka upp lite här och var i Vimmerby under sommaren? Kvinnan bakom vagnen heter Ann Lindholm och hennes drivkraft är att få visa oss alla att hamburgare inte behöver vara skräpmat.

För fem sedan år drog Ann Lindholm igång sin matvagnsverksamhet. Från början hade hon sitt rullande kök i en gammal Mercedes-buss. "Den gick att köra när den ville kan man säga, men det var inte alltid den funkade helt hundra", säger hon.

För fem sedan år drog Ann Lindholm igång sin matvagnsverksamhet. Från början hade hon sitt rullande kök i en gammal Mercedes-buss. "Den gick att köra när den ville kan man säga, men det var inte alltid den funkade helt hundra", säger hon.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2023-09-11 06:00

Historien om Ann Lindholms hamburgervagn började för fem år sedan, när hon bestämde sig för att sätta ner foten. Efter att ha jobbat hela sitt yrkesliv inom restaurangbranschen var det dags att starta eget.

– Jag tröttnade på att ha det som jag hade det och tänkte att nu ska jag inte ha någon chef, utan istället satsa på det jag själv vill göra, säger hon.

undefined
Ann Lindholm åker runt till olika platser med sin vagn, främst i Östergötland och Småland. "Det bästa med jobbet är att möta nöjda kunder", säger hon.

På den vägen var det och idag är Ann Lindholm sin egen chef, som dessutom i mångt och mycket kan välja sin egen arbetsplats. Under sommaren har hon stått med sin vagn i Vimmerby ungefär varannan vecka, mest utanför Ica Supermarket eller godisbutiken Go Banana.

– Det har jag fått tillåtelse att göra av butiks- och markägarna. Nu framöver tänkte jag testa att stå vid Tempo, men jag letar alltid efter nya platser.

När Vimmerby Tidning kommer förbi vagnen vid tolvtiden under fredagen är det inte särskilt stor tillströmning av kunder, men Lindholm är på gott humör ändå. Den här dagen står hon utanför godisbutiken och helgfirarna som handlar där brukar dyka upp lite senare på eftermiddagen. Hon förklarar att det också gör stor skillnad för kundflödet att den mest intensiva turistsäsongen är slut.

– Jag gör inte det här för att bli miljonär, utan för att jag brinner för det.

undefined
Ann Lindholm har valt bort vanliga pommes till förmån för en annan sort. "Jag använder den här varianten som jag kallar för crispy fries", säger hon.

Dagens första lunchkund är Peder Ek. Han har sett vagnen i förbifarten dagen innan och blivit sugen på att testa utbudet.

– Det här är fina grejer! Hit ska jag gå igen, utbrister han efter att ha tagit första tuggan av sin baconburgare.

undefined
"Det här är fina grejer!", utbrister fredagens första kund, Peder Ek.

Hamburgarna som Ann Lindholm tillagar är gjorda av anguskött från Skåne, dressingen är egengjord och löken har hon picklat själv. Till nästa sommar hoppas hon dessutom kunna använda egenodlad sallad. Men trenden med smashed burgers, där köttpucken tryckts till så att den är riktigt platt, är hon inget större fan av.

– För mig är det viktigt med hög kvalitet på råvarorna, för jag vill kunna visa att hamburgare inte behöver vara skitmat. Köttet jag använder ger en annan upplevelse i munnen än såna sönderpressade burgare, det blir mer på riktigt tycker jag.

undefined
200 gram anguskött, dressing och bacon. "Den här kommer jag bli mätt på", säger lunchkunden Peder Ek.

Är det tuff konkurrens på burgarmarknaden i Vimmerby?

– När jag har hört mig för är det många som säger att konkurrensen inte är så stor, att det inte finns så mycket bra burgare här i stan. I slutändan är det ju en smaksak och alla får välja vad de själva vill ha, men jag tror stenhårt på det jag gör.

För Ann Lindholm är bra råvaror det viktigaste för att kunna göra en riktigt god hamburgare.
För Ann Lindholm är bra råvaror det viktigaste för att kunna göra en riktigt god hamburgare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!