Forskare från Vimmerby får miljonanslag

Vimmerbybördiga forskaren Jenny Mjösberg får en miljon kronor i anslag från Hjärt-Lungfonden för sin forskning om svår astma.

Jenny Mjösberg från Vimmerby, får en miljon kronor i anslag till sin forskning om icke-allergisk astma.

Jenny Mjösberg från Vimmerby, får en miljon kronor i anslag till sin forskning om icke-allergisk astma.

Foto: Privat

Vimmerby2023-02-14 09:54

Jenny Mjösberg är född och uppvuxen i Vimmerby men lämnade hemstaden efter gymnasiet för att studera, först i Kalmar och senare i Linköping. Hon disputerade i Linköping efter fem års doktorerande och spenderade sedan tid i Amsterdam för att forska. 

– Då gjorde jag och min handledare en viktig upptäckt kring en ny celltyp i immunsystemet, vilket är helt fantastiskt att få vara med om, säger Jenny Mjösberg professor vid Karolinska Institutet.

2012 kom Jenny Mjösberg till Karolinska Institutet i Stockholm och startade sin egen forskargrupp.

– Idag har jag två forskningsgrupper som bedriver två olika forskningar parallellt. En om immunsystemet rent allmänt och en med inriktning på klinisk lung- och allergiforskning där vi forskar om svår astma, och det är den sistnämnda jag har fått pengar till.

Forskningen som anslaget går till går ut på undersöka celler i unika lungvävnadsprover från patienter med svår astma som inte är allergisk.

Vad hoppas du att forskningen ska leda fram till?
– Det handlar dels om att försöka förstå vad som orsakar astma och vad som händer med immunförsvaret när man har astma. Sedan vill vi också använda den här informationen för att ta reda på vilka patienter som kan svara på de nya biologiska läkemedel som finns tillgängliga. Syftet är att patienterna ska få rätt behandling så snabbt som möjligt, för patientens skull först och främst, men också ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. 

Enligt Hjärt-Lungfonden är cirka 40 000 svenskar drabbade av svår astma. Det ekonomiska anslaget från Hjärt-Lungfonden är ett välkommet tillskott till forskningen.

– En miljon kronor är i det här sammanhanget inte är så jättemycket pengar, men ändå ett otroligt viktigt tillskott. Det är också en kvalitetsstämpel att få stöd från Hjärt-Lungfonden, som annars är en anslagsgivare som är ganska svåra att få pengar ifrån. De är ganska kliniska och det är viktigt för dem att forskningen har direkt nytta för patienter. Jag är inte kliniker eller läkare i grunden och därför är det jätteroligt att de ser nyttan i det här projektet.

Hur ser din koppling ut till Vimmerby idag?

– Vimmerby ligger mig kärt om hjärtat och det är fortfarande hemma för mig. Jag har mina syskon och min mamma i Vimmerby så jag är ganska ofta där. Jag var där så sent som förra helgen och hälsade på min mamma. 

Karolinska sjukhuset
Karolinska sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!