Studenten Iris har blandade känslor: "Blir lite tomt sen"

Studenten är för många en stor händelse i livet och den kan innebära både fest men också en hel del stress. "Dan före dan" pratade Vimmerby Tidning med 19-åriga Iris Hoffstedt, mitt i slutspurten och uppladdningen.

Iris grattades av familjen: mamma Anna, storasyster Malva och pappa Johan Hoffstedt i studentvimlet.

Iris grattades av familjen: mamma Anna, storasyster Malva och pappa Johan Hoffstedt i studentvimlet.

Foto: Tilda Åkerman

Vimmerby2024-06-14 14:45

Iris Hoffstedt är både förväntansfull och pirrig, säger hon. 

– Det är väldigt blandade känslor faktiskt. Det kommer att bli en väldigt rolig dag men sen så är det ju också såklart lite ledsamt att allt tar slut. Man har gått i skolan i många år och sen ska man plötsligt inte göra det mer, säger Iris Hoffstedt.

Många år har det blivit och Iris Hoffstedt har kämpat hårt. Hon är faktiskt den av alla elever som tar studenten från Vimmerby gymnasium som har flest A bland betygen. Det bekräftar gymnasiets rektor men när Vimmerby Tidning pratar med Iris kände hon själv inte till det. 

– Det var ju väldigt kul att höra! Jag har försökt mitt bästa och siktat så högt jag kan, säger hon. 

 Iris Hoffstedt har gått Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteende, och berättar varför hon valde just det: 

– Först och främst för att jag inte riktigt visste vad jag ville och det är ju en ganska bred linje, men så är jag intresserad av människor och tyckte väl då att kurserna lät spännande och intressanta med psykologi och ledarskap och så vidare, säger hon.

undefined
Iris Hoffstedt och vännerna kastar studentmössorna i luften. "Man har träffat så många nya kompisar och umgåtts varje dag, det kommer jag att sakna", säger Iris.

19-åringen har tagit sig förbi både studentbalen och studentveckan och helt enkelt gjort det hela enligt konstens alla regler. Alltihop hade hon sett fram emot länge. 

– Det har varit det man verkligen längtat efter. Det kändes långt bort men nu är det gjort, men det har varit jätteroligt alltihop. Vi fick en jättefin bal och veckan har varit superkul med både tältning, maskerad och cykelfest. Allt möjligt, säger hon.

Dagen innan studenten träffade Iris sina klasskompisar för att måla champagneglas till den klassiska champagnefrukosten, och ihop med klassen målade hon också lakan till studentflaket. Fullt upp in i det sista alltså.

– Lite stressigt har det ändå varit men man har ändå kunnat njuta av det samtidigt, tycker jag, säger Iris.

Efter champagnefrukosten, hemma hos Iris vid klockan 6, fortsätter klassen till skolan där de ska vara vid 8. 

– Det blir en tidig morgon! Vi ska till kyrkan och ha lunch med alla innan det blir utspring och flak.

Hur kommer det kännas att springa ut från skolan för sista gången då, tror du?

– Även där tror jag på blandade känslor. Det ska bli jätteroligt men efter det så är det ju verkligen slut, det är ledsamt måste jag säga.

undefined
Iris Hofstedt tillsammans med kompisarna Agnes Dahl, Selma Hedenberg, Saga Edberg, Amanda Carlsson.

Vad kommer du att sakna?

– Man har träffat så många nya kompisar och umgåtts varje dag, det kommer jag att sakna och det kommer nog att bli lite tomt sen.

Att studenten kan ses som en tydlig gräns mellan ungdomen och vuxenlivet, håller Iris med om. 

– Det har ändå varit en trygghet att gå i skolan och veta vad man ska göra varje dag, men nu får man själv bestämma och ha friheten att göra vad man vill. Det blir en stor omställning tror jag, det är både lyxigt och skrämmande, säger hon.

Vad händer direkt efter studenten för dig?

– Jag ska jobba nu i sommar och höst och sen efter nyår ska jag och min kompis åka till Asien och backpacka i några månader faktiskt. Jag ska jobba på Kalles Lek och Lattjo först och sen på skolan i Frödinge i höst, och samla ihop lite pengar till resan.

Har du några planer på att plugga vidare i framtiden? 

– Ja, det vill jag göra. Men jag känner att jag behöver tid att tänka på vad jag vill göra, jag skulle kunna tänka mig någonting inom HR eller liknande men jag är inte helt klar i det än, men jag vill jobba med människor på något sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!