Anita kröntes till Lucia av Astrid Lindgren

För över 50 år sedan kröntes Anita Elvingsson till Vimmerbys Lucia av ingen mindre än Astrid Lindgren. "Vi fick köras runt på en lastbil", berättar hon om upplevelsen.

Astrid Lindgren och Anita Elvingsson tillsammans i samband med luciakröningen i Vimmerby år 1971.

Astrid Lindgren och Anita Elvingsson tillsammans i samband med luciakröningen i Vimmerby år 1971.

Foto: Okänd/Privat

Vimmerby2023-12-13 11:12

Astrid Lindgren AB har plockat fram en bild från Astrid Lindgrens egna samling som visar hur författaren kröner en då ung kvinna till Vimmerbys Lucia. I sociala medier efterlyste man lucian på bilden och Vimmerby Tidning har hittat svaret.

– Ja, det är jag! Det var en jättefin upplevelse. Det var 1971 och då var jag 19 år gammal, säger Anita Elvingsson, nu 71 år, till Vimmerby Tidning.

Vad minns du från kröningen? 

– Det var utanför stadshotellet och det var ingång mitt på där, som det är idag, och det hade byggts upp som en liten scen som man kunde gå ut på och där skedde kröningen. Astrid är så fin och mänsklig och det var väldigt trevligt att få träffa henne.

Vad hände efter kröningen?

– Det var så att vi fick köras runt på en lastbil och de hade byggt upp en tron på flaket där jag som lucia fick sitta med tärnor runt omkring, så var det i Vimmerby i många år. Det var totalt tre lastbilar, en med stjärngossar och en med tomtar också, och sen spelade också blåsorkestern och gick framför.

Anita berättar vidare att hela torget var fullt med folk som kommit för att se både henne, kröningen, Astrid och två barn. 

– Det var premiär för Emil i Lönneberga-filmerna samtidigt och skådespelarna som spelar Emil och Ida satt på trappan och tittade på. Astrid skulle vara med när det var premiär i Vimmerby och då passade man på att fråga henne om kröningen samtidigt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om