Hon lÀmnar över klubban efter 23 Är

Britta Sterneland har varit ordförande för Brottsofferjouren i Vimmerby-Hultsfred sedan den bildades 1995. Nu tar HĂ„kan Hermansson över klubban. ”Det kĂ€nns bra, det Ă€r dags att nĂ„gon annan tar vid”, sĂ€ger Britta Sterneland, som dock fortsĂ€tter som stödperson.

HÄkan Hermansson tar över ordförandeklubban i Brottsofferjouren efter Britta Sterneland.

HÄkan Hermansson tar över ordförandeklubban i Brottsofferjouren efter Britta Sterneland.

Foto: Privat

Vimmerby2019-03-25 14:30

NÀr Brottsofferjouren Vimmerby-Hultsfred fick sin första styrelse blev Britta Sterneland ordförande. I samband med Ärsmötet i den ideella föreningen, som numera Àr sammanslagen med VÀstervik, blev det ordförandeskifte.

– Skönt, jag har de senaste Ă„ren tyckt att nĂ„gon annan mĂ„ste ta vid och det kĂ€nns bra att kunna lĂ€mna över till nĂ„gon som Ă€r sĂ„ intresserad av verksamheten som HĂ„kan, sĂ€ger Britta Sterneland.

Men hon finns kvar som en av jourens stödpersoner.

– Om jag behövs, jag kĂ€nner sĂ„ starkt just för vĂ„r kĂ€rnverksamhet, att stödja brottsutsatta. 23 Ă„r kan lĂ„ta som en lĂ„ng tid, men vi arbetar mycket tillsammans som ett team. Det har varit intressanta, roliga och lĂ€rorika Ă„r som jag inte skulle vilja vara utan, Ă€ven om det mĂ„nga gĂ„nger kan vara krĂ€vande.

Kommunerna Vimmerby, Hultsfred och VÀstervik, brottsoffermyndigheten, riksförbundet och Region Kalmar bidrar med medel till föreningen brottsofferjouren. Föreningen har en assistent anstÀlld pÄ halvtid pÄ det gemensamma kansliet i Hultsfred.

Föreningen har under Äret haft fem aktiva stödpersoner som jobbat med 273 brottsofferkontakter och 193 olika Àrenden. Jouren har ocksÄ vittnesstöd, som hjÀlper och stöttar vittnen, mÄlsÀgande, anhöriga och tilltalade i samband med rÀttegÄngar i VÀstervik.

– Även om brottsligheten har förĂ€ndrats en del Ă€r behovet att prata och sĂ„rbarheten mĂ„nga upplever efter att de utsatts för brott densamma genom Ă„ren. Stödjande samtal med mĂ€nniskor som mĂ„r dĂ„ligt och stöd för vittnen, som mĂ„nga gĂ„nger kanske inte ens skulle vĂ„ga vittna annars, Ă€r jĂ€tteviktigt, sĂ€ger Britta Sterneland.

I övrigt blev det idel omval i styrelsen, som bestĂ„r av vice ordförande Karin Andrae Bittner, kassör Irene Åberg och ledamöterna Roger Larsson, Birgitta Hederberg, Inger Monell, Raymond Gustavsson, Matz Lindqvist och Eivor Holmqvist.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!