Hon öppnar nytt café i Vimmerby

Till våren öppnar Green Fika vid Stora Torget i Vimmerby. "Det känns lite som att kasta sig ut för ett stup, men samtidigt som att man kommer landa tryggt", säger Anna Rixman.

Anna Rixman satsar på veganskt café vid Stora torget i Vimmerby. "Jag hoppas på att Vimmerbyborna kommer"

Anna Rixman satsar på veganskt café vid Stora torget i Vimmerby. "Jag hoppas på att Vimmerbyborna kommer"

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-01-20 15:37

De senaste två åren har Anna Rixman och familj haft sommarcafé i Gästgivarehagen i Vimmerby. Något som gett mersmak. Till påsk öppnar Green Fika på Stora Torget 2, där tidigare Rosenkransen låg

– Det känns jätteroligt och spännande men samtidigt nervöst, säger Anna Rixman och fortsätter;

– Efter Gästgivarehagen har vi känt att det skulle vara roligt med något eget. Ett ställe som vi kan sätta vår prägel på och som är inte beroende av vädret. Vi har haft ett jättebra samarbete med hembygdsföreningen, och provat att ha café även under hösten, men när det blir för kallt går det inte.

undefined
De senaste två åren har familjen Rixman haft sommarcafé i Gästgivarehagen.

Konceptet med veganska, glutenfria och nötfria bakverk tar de med sig. Det kommer också att serveras lättare luncher som soppa och sallad.

– Att vi startar ett café med den här inriktningen kommer sig av att vi har allergier i familjen men samtidigt tycker jättemycket om att fika. Ofta är utbudet väldigt begränsat och man blir hänvisad till en chokladboll eller läsk. Vi vill ha ett ställe som vi själva saknar. Det har varit så härligt att kunna svara "allt" när gäster kommer och frågar vad som till exempel är utan nötter. De skiner upp som solar.  

Caféet kommer till en början vara öppet under helger och på loven. 

– Där känner vi att vi kan fylla ett hål. Det är många som vill kunna gå och fika på söndagar men som det är nu finns inte mycket möjlighet till det. Sedan under sommaren kommer vi ha öppet mer. Då tror vi också att det finns en större marknad. När turisterna börjar komma i maj märker vi själva att de veganska produkterna går åt mer i butikerna. 

undefined
Det nya caféet kommer att ligga i Rosenkransens gamla lokaler. "Jag var och tittade på lokalen redan i september eftersom vi hade en önskan om att ha ett café mer centralt. Så när jag fick komma in kände jag att det var en riktigt cafélokal, med olika rum där sällskap av olika storlekar kan få plats. Så ska vi ha böcker, tidningar och spel", säger Anna Rixman.

Även om Anna Rixman har erfarenhet från att ha café i Vimmerby menar hon att det är ett stort steg att öppna något permanent.

– Jag kommer att jobba kvar som lärare, vilket är en del i att jag vågar prova. I Gästgivarehagen har vi inte behövt tänka så långsiktigt eller ekonomiskt strategiskt. Men nu är läget skarpare och man behöver tänka både på budget och marknadsföring för att det ska gå runt. Men jag tror att efterfrågan finns.

Hur ser du på konkurrensen?

– Jag tror inte att det kommer vara så mycket konkurrens utan mer att vi blir ett komplement. Vi kommer ha en egen stil med mycket återbruk och ett veganskt och glutenfritt utbud. Jag hoppas Vimmerbyborna ska tycka att är kul med ett nytt ställe att gå till.

undefined
"Här ska hyllorna fyllas med glutenfria och veganska podukter och fina återbrukssaker" berättar Anna Rixman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!