Anne fastnade för trendiga pysslet – blommor som håller

Från ingenstans så fanns de överallt – egentillverkade pappersblommor trendar och får både inredningsintresserade influensers och kreativa pysslare att gå loss. ”Jag gick en workshop, sedan var jag fast”, säger Anne Westrin, som gör pappersblommor till sin butik i Vimmerby.

Anne Westrin har hakat på trenden och tillverkar handgjorda pappersblommor så fort hon kommer åt. "Jag var på en workshop i våras, sedan var jag fast".

Anne Westrin har hakat på trenden och tillverkar handgjorda pappersblommor så fort hon kommer åt. "Jag var på en workshop i våras, sedan var jag fast".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-06-10 18:00

Magnolia, vallmo, pioner. Visst vill man ha dem i vas. Kruxet är att de slokar och tappar kronblad bara av vinddraget från någon som går förbi lite för snabbt.

Kanske är det hållbarheten hos de eviga pappersblommorna som fått försäljningen av mallar och kräppapper att skjuta i höjden. Eller att det smittar. Den som söker på ”pappersblommor” på sociala medier kommer att hitta en aldrig sinande ström av bilder och videoklipp på prassliga skapelser som visar hur man gör.

undefined
"Kvalitetspapper som håller att dra i" är a och o för resultatet, säger Anne Westrin.

Det var så Anne Westrin, som tillsammans med sin man driver butiken Lönneberga Slöjd och Snickeri, som trots namnet ligger i Vimmerby, upptäckte något nytt att tillverka.

– Jag såg pappersblommorna på Instagram, och sedan gick jag och Aina Wiger, som driver Hudvårdskompaniet, en workshop tillsammans i våras. Efter det var jag fast. Jag har tidigare sytt en del till butiken, och målat träalster som min man tillverkar, men nu är det blommor som gäller.

Men konstgjorda blommor?

– Det är ju ett hantverk, och väldigt kul att hålla på med. Det är ingen ersättning alls för äkta blommor, som jag också älskar, bara ett komplement.

undefined
De egentillverkade pappersblommorna används för att ge vaserna i butiken ett extra lyft.

Pappersblommorna ingår numera i sortimentet och ger också vaser och keramik i butiken ett nytt lyft.

– Jag tycker de är något helt annat än plastblommor, och vi ska ju plastbanta. 

Är de svåra att göra?

– Det tycker jag inte. Viktigast är att använda ett kvalitetspapper, kräppapper, som inte går sönder. Meningen är att man ska forma bladen efter att man klippt till dem och då gäller det ju att man inte sliter av pappret. 

undefined
Vinfläckat papper blir så här snyggt. Anne mixar gärna med naturmaterial, torkade växter eller som här, en äkta vallmokapsel.
undefined
Skira blåklockor som håller hur länge som helst. "Det enda är att färgen kan blekna lite om blommorna står i stark sol", säger Anne Westrin.

Om utbudet av färgat kräppapper inte skulle vara nog kan man färga sitt blompapper själv, berättar Anne.

– Jag har använt mig av både kaffe och rödvin. 

Just nu gör hon mycket vallmo, men också skira blåklockor. Tidigare har hon testat tulpaner och till midsommar ska hon ge sig på prästkragar.

– Och så ska jag göra något riktigt stort. Det är bara fantasin som sätter gränser, allt behöver inte se ut som äkta blommor, det kan bli väldigt snyggt med fantasiblommor.

undefined
Titta på färgen!

Intresset för den trendiga blomstertillverkningen har vaknat hos flera och framöver kommer Anne Westrin och Aina Wiger att hålla i en workshop.

– Inte nu, när alla är ute i sina trädgårdar och det finns så gott om färska blommor. Men till hösten.

undefined
Anne Westrin har hakat på trenden och tillverkar handgjorda pappersblommor så fort hon kommer åt. "Jag var på en workshop i våras, sedan var jag fast".
undefined
Knallröda vallmo tar för sig, och håller, till skillnad mot de färska. Anne Westrin, Lönneberga Slöjd och Snickerier, blandar gärna in naturmaterial, här till exempel långra grenar eukalyptus.
undefined
Hon såg trenden på Instagram, hängde med på en workshop i våras. "Sedan var jag fast", säger Anne Westrin.
undefined
Som körsbärsblom på en naturgren.
undefined
Kräppapper finns i många olika färgern. Men Anne Westriin kan också färga vitt papper i nya kulörer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!