Magnolia, vallmo, pioner. Visst vill man ha dem i vas. Kruxet är att de slokar och tappar kronblad bara av vinddraget från någon som går förbi lite för snabbt.
Kanske är det hållbarheten hos de eviga pappersblommorna som fått försäljningen av mallar och kräppapper att skjuta i höjden. Eller att det smittar. Den som söker på ”pappersblommor” på sociala medier kommer att hitta en aldrig sinande ström av bilder och videoklipp på prassliga skapelser som visar hur man gör.
Det var så Anne Westrin, som tillsammans med sin man driver butiken Lönneberga Slöjd och Snickeri, som trots namnet ligger i Vimmerby, upptäckte något nytt att tillverka.
– Jag såg pappersblommorna på Instagram, och sedan gick jag och Aina Wiger, som driver Hudvårdskompaniet, en workshop tillsammans i våras. Efter det var jag fast. Jag har tidigare sytt en del till butiken, och målat träalster som min man tillverkar, men nu är det blommor som gäller.
Men konstgjorda blommor?
– Det är ju ett hantverk, och väldigt kul att hålla på med. Det är ingen ersättning alls för äkta blommor, som jag också älskar, bara ett komplement.
Pappersblommorna ingår numera i sortimentet och ger också vaser och keramik i butiken ett nytt lyft.
– Jag tycker de är något helt annat än plastblommor, och vi ska ju plastbanta.
Är de svåra att göra?
– Det tycker jag inte. Viktigast är att använda ett kvalitetspapper, kräppapper, som inte går sönder. Meningen är att man ska forma bladen efter att man klippt till dem och då gäller det ju att man inte sliter av pappret.
Om utbudet av färgat kräppapper inte skulle vara nog kan man färga sitt blompapper själv, berättar Anne.
– Jag har använt mig av både kaffe och rödvin.
Just nu gör hon mycket vallmo, men också skira blåklockor. Tidigare har hon testat tulpaner och till midsommar ska hon ge sig på prästkragar.
– Och så ska jag göra något riktigt stort. Det är bara fantasin som sätter gränser, allt behöver inte se ut som äkta blommor, det kan bli väldigt snyggt med fantasiblommor.
Intresset för den trendiga blomstertillverkningen har vaknat hos flera och framöver kommer Anne Westrin och Aina Wiger att hålla i en workshop.
– Inte nu, när alla är ute i sina trädgårdar och det finns så gott om färska blommor. Men till hösten.