Det var i mars i år som den 46-åriga kvinnan, bosatt i Vimmerby, tilldelades en ny god man. Hon lider av svår epilepsi och har också en intellektuell funktionsnedsättning. Kvinnan har i sin vardag hjälp av fyra assistenter, varav två är närstående. Kvinnan bor tillsammans med de två assistenterna och en av dem var också hennes före detta gode man.
I samband med en flytt kom ett dödsfall i familjen och i alltihop glömdes inneboendeavtalet, som behövde uppdateras, bort. På grund av det förlorade den närstående sin ställning som god man och den 46-åriga kvinnan fick ett brev om att en ny tillsats.
– När vi läste det blev hon väldigt ledsen. Hon hade inte blivit tillfrågad och visste inte vem den nya var. Hon ville ha någon hon känner eller någon hon fick välja själv, säger den assistent som bor tillsammans med kvinnan men inte varit hennes gode man.
Nu har det snart gått ett halvår och när Vimmerby Tidning träffar 46-åringen berättar hon att relationen med den nya gode mannen inte fungerar och att hon inte vill ha honom kvar.
– Jag är så besviken, förbannad och upprörd, säger hon.
I ett 25 år gammalt läkarintyg görs bedömningen att kvinnan behöver hjälp av en god man men i ett annat intyg, som bara är några månader gammalt, bedöms att kvinnan inte längre behöver en god man. I intyget, som Vimmerby Tidning tagit del av, skriver läkaren tydligt att det gamla intyget inte längre ska ses som giltigt underlag för bedömning.
I varje kommun finns en överförmyndare vars uppdrag är att se till att gode män sköter sina uppdrag. 46-åringens assistent berättar att överförmyndaren aldrig träffat kvinnan. I bedömningen verkar man ha gått på det 25 år gamla läkarintyget och bortsett från det nya. Kvinnan har fått hjälp av sina assistenter att koppla in en jurist och den 1 september tas ärendet upp i tingsrätten. Innan förhandlingen vill hon vara anonym.
– Nu känner jag mig upprörd men om jag skulle slippa den här gode mannen skulle allt bli lättare, säger 46-åringen.
– I bästa fall kommer de fram till att hon inte behöver någon god man, i sämsta fall får hon välja vem hon vill ha, säger assistenten.
Vimmerby Tidning har sedan i fredags sökt Vimmerbys överförmyndare Kjell Alexandersson (M), som inte återkommit. Hans ersättare Peter Högberg (S), känner till ärendet men kan på grund av sekretess inte kommentera det.
– När en person har rätt till god man finns det skäl till det och det är tingsrätten som utser god man på rekommendation från överförmyndaren, efter en utredning, säger han.
Vad kan det generellt bero på när man väljer att gå på ett äldre läkarintyg istället för ett nytt i sin bedömning?
– Det här blir svårt att svara på eftersom det närmar sig ett enskild ärende men när man begär läkarintyg för att titta på om någon behöver god man eller förvaltare finns en mall som läkarna ska fylla i. Det är utifrån den som vi fattar beslut och det kan vara så att det inte finns en korrekt ifylld mall, säger Peter Högberg (S).
Om en person inte är nöjd med sin gode man och själv vill byta eller avbryta, hur går man tillväga?
– Då får man göra en utredning och titta på vad det beror på. Det finns fall där en person kan behöva god man under en tid men generellt är det inte så vanligt att det upphör helt, även om det kan finnas perioder när den gode mannen inte behöver vara lika aktiv.