Hon vill flytta kommungränsen: "Mest fördelar"

Närmare än till Eksjö och gemensam koppling till Astrid Lindgren. Björk Hilmarsson tycker att Mariannelund passar bättre i Vimmerby kommun. Nu har hon ansökt om att flytta kommungränsen. ”Ju mer jag tänker på det, desto mer ser jag att det mest vore fördelar.”

Björk Hilmarsson är förhållandevis nybliven Mariannelundsbo. Hon vill flytta kommungränsen, så att Mariannelund hamnar i Vimmerby kommun istället för Eksjö.

Björk Hilmarsson är förhållandevis nybliven Mariannelundsbo. Hon vill flytta kommungränsen, så att Mariannelund hamnar i Vimmerby kommun istället för Eksjö.

Foto: Privat/Vimmerby Tidning

Vimmerby2024-05-25 20:00

Björk Hilmarsson har bott drygt ett år i Mariannelund och trivs bra.

– Jag hade flera vänner som flyttat hit och det lockade. Det är mysigt här.

Men hon tycker att Mariannelund ligger i fel kommun. Därför har hon skrivit brev till Kammarkollegiet och ansökt om att kommungränsen dras om, så att Mariannelund ligger i Vimmerby kommun istället för Eksjö.

Vad är det för fel på Eksjö kommun?

– Haha, inget fel, Eksjö är större än Vimmerby men jag tycker det finns mer som väger till Vimmerbys fördel. Till att börja med ligger Vimmerby närmare. De flesta i Mariannelund åker nog hellre till Vimmerby om man åker ”till stan”. Och i Vimmerby ligger Astrid Lindgrens Värld. Med tanke på allt Emil-anknutet som finns i Mariannelund och vår gemensamma koppling till Astrid Lindgren tycker jag det vore utvecklande med ett utökat samarbete. Vi har mycket gemensamt.

Björk Hilmarsson tror att Mariannelundsborna skulle ha mycket att vinna på en ny kommungräns.

– Jag vet att jag inte är ensam om att tycka att Mariannelund inte prioriteras. Med en förändring kanske det skulle bli bättre vad gäller infrastruktur, underhåll av vägar och kollektivtrafik. Värdet på bostäder skulle säkert öka.

Men finns det inga nackdelar med en ny kommungräns?

– Jo, närheten till akut- och specialistsjukvård, kanske en del invänder. Men ringer man 112 är det de som avgör vilket sjukhus man bör åka till, oavsett var kommungränsen går. Och till Västerviks sjukhus är det bara en kvart längre än till Höglandssjukhuset i Eksjö, med bil. Jag ser mest fördelar, faktiskt.

Sedan Björk Hilmarsson skrev till Kammarkollegiet har hon uppmanat andra i Mariannelund att följa hennes exempel.

– Jag förstår att alla inte håller med mig, och kanske är man ibland lite rädd för förändring. Men vi bor så nära Vimmerby kommungräns, bara dryga milen, jag tror det skulle kunna bli mycket bättre – och det vet man ju inte förrän man provat.

Till Kammarkollegiet kommer ett fåtal ansökningar om att flytta på kommungränser. Det blir sällan ja. Senast en kommungräns flyttades var 2019, mellan Lilla Edet och Alingsås kommun, vilket berörde tre fastigheter. En stor del i att det blev av var också att kommunerna, regionen och lantmäteriet sa ja till ändringen.

Hur firar du om din önskan blir verklighet?

– Oj, kanske med ett glas cider.

Att ändra kommungräns

Kommuner och kommuninvånare kan ansöka om att få en kommungräns ändrad genom att skriva brev till Kammarkollegiet. Utredningen tar ofta tid. Kammarkollegiet kan besluta om en ändring om den behövs på grund av oregelbundenhet i indelningen eller med hänsyn till fastighetsförhållanden. Förutsättningen är att ändringen inte medför att en ekonomisk reglering behöver göras. Kammarkollegiet får också avslå en ansökan om ändring inte bör ske. I vissa fall tar regeringen över ärendet och fattar beslut.

Särskild hänsyn ska tas till önskemål och synpunkter från den eller de kommuner som närmast berörs av att kommungränsen ändras. Om en sådan kommun motsätter sig en indelningsändring, får beslut om ändringen meddelas endast om det finns synnerliga skäl. Särskild hänsyn ska också tas till befolkningens önskemål och synpunkter.

Källa: kammarkollegiet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!