Hopp utan garanti för Pelarnebarnen

Barn- och ungdomsnämndens ordförande Krister Torenfält, c, bad föräldrarna om ursäkt för det förhastade förlaget att lägga ned förskolan i Pelarne vid årsskiftet när parterna möttes i Pelarne på tisdagskvällen. Någon garanti att förskolan kommer att leva vidare på sikt vågar dock inte nämnden lämna till barnen eller föräldrarna i Pelarne.

"Ett enormt engagemang som inger stor respekt", säger Gudrun Brunegård,  en av de politiker som deltog i mötet om förskolans framtid i Pelarne på tisdagskvällen.

"Ett enormt engagemang som inger stor respekt", säger Gudrun Brunegård, en av de politiker som deltog i mötet om förskolans framtid i Pelarne på tisdagskvällen.

Foto:

Vimmerby2008-09-04 06:03


- Vi har ändå hoppet att dagiset kommer att överleva, och flera av politikerna visade att de fick en annan syn på dagiset när de väl kom hit, säger Yngve Olsson, ordförande i föräldraföreningen.
En av de politikerna är Gudrun Brunegård, kd, som är både vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden och ledamot i kommunstyrelsen och dess arbetsutskott.

Nya fakta
Hon berättar att flera fakta kommit fram som hon inte kände till när nämndens arbetsutskott beslutade att lägga fram förslaget om nedläggning.
- Det tydligaste exemplet är antalet barn som är inskrivna och som är på väg in i verksamheten. Det visade sig nu vara närmare 15 totalt, mot mellan åtta och tio enligt den information vi hade när förslaget lades fram, säger hon.
Reaktionen bland föräldrar, förskolepersonal och Pelarnebor blev stark när vår tidning för två veckor sedan avslöjade att barn- och ungdomsnämnden var på god väg att lägga ned förskolan i Pelarne redan vid årsskiftet - utan att först ha en enda överläggning om det med de närmast berörda.
Den direkta och starka reaktionen fick dock nämnden att backa från förslaget att spara in 550 000 kronor genom att stänga förskolan.
Barn- och ungdomsnämnden gav istället kommunstyrelsen fyra alternativ för hur de 550 000 kronorna kan tas hem.
På tisdagskvällen träffades politiker föräldrar, personal och andra engagerade på förskolan i Pelarne.
- Det är ett enormt engagemang från bygden och det vill vi visa största respekt för, säger Gudrun Brunegård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om