"Hoppas att folk får upp ögonen"

Barnfattigdom blev en het potatis efter Uppdrag granskning. Men kan man alls tala om fattiga om barn i välfärds-Sverige? Och hur reagerar medlemmarna i Rädda Barnen på debatten om överdrivna siffror?

Vimmerby2013-01-28 07:18


Catharina Bachmann, Birgitta Hansson och Marianne Gustafsson i Rädda Barnens lokalförening i Vimmerby hoppas att det kan komma något gott ur uppmärksamheten.
- Förhoppningsvis får fler upp ögonen för att det finns reell fattigdom i Sverige.
Senaste tiden har det vänts och vridits på begreppet barnfattigdom, på siffror som överdrivits. Trion från Rädda Barnen i Vimmerby ger dock inte mycket för Janne Josefssons granskning i "Uppdrag granskning".
- Han hänvisar bland annat till en kampanjfilm, som Rädda Barnen valde att dra tillbaka eftersom den inte var relevant, och ger sig ut för att hitta barn som fryser i foppatofflor på vintern. Men det är inte i den formen fattigdomen finns i Sverige, säger Marianne Gustafsson.

Ilusioner
Av kampanjen, som alltså drogs tillbaka, kunde  man få uppfattningen att massor av barn i Sverige svälter och inte har kläder. Men att definitionen på barnfattigdom skulle handla om det, är att skjuta vid sidan av målet, menar Catharina Bachmann, Birgitta Hansson och Marianne Gustafsson.
Men finns det fattiga barn i Sverige?
- Ja, med svenska mått mätt finns det fattiga barn. Men inte om man jämför med fattigdomen som finns i Afrika eller Asien. Eftersom ordet i sig är svårt att definiera kan det vara bra att använda begrepp som ekonomiskt utsatta barn, men man ska inte inbilla sig att den här gruppen inte finns. Det är skämmigt att vara fattig, det är ingenting man säger. Det är inte lätt att se på gatan vilka barn det handlar om, men du kan fråga vilken skolsköterska eller lärare som helst - de träffar de här barnen varje dag. Många har en illusion att Sverige är så fint och bra, och här kan väl inte finnas fattiga barn. Vill man inte tro att det finns fattiga barn är det heller inte så lätt att förstå den utsatthet många barn lever i och det är kanske därför reaktionen blivit så stark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om