– Rumskullaeken har ett stort medialt intresse, det har vi förstått. Men efter er artikel, blev det bara svartare och svartare ju mer den spred sig. Jag tycker inte vi ska skriva någon dödsruna över eken ännu, den kan leva både ett, fem eller tio år till, säger Jerry Svensson reservatsförvaltare över Kvill naturreservat och Rumskullaeken.
– Trots många insatser har vi inte kunda vända på skutan och vi inser att det inte kommer räcka. Det är inte sannolikt att trädet kommer ta sig och börja växa igen. Men vi kan på första gången sedan 2012 se att eken inte mår sämre än den gjorde förra året.
– Eken är otroligt värdefull på alla sätt, den har runt 20 000 besökare per säsong. Det är många utländska turister som kommer för att besöka eken och det är fler som besöker eken än som besöker nationalparken. Många missar den superfina ekhage som ligger 200 meter bort, där det finns flera gamla ekar, om än inte riktigt lika gamla som Rumskullaeken, säger Jerry Svensson.
Thorsten Ungsäter står dock fast vid det uttalande hade gjorde för ett par dagar sedan..
– Jag har jobbat i närmare 50 år med just dessa frågor på lokal-, läns- och riksnivå och jag har rätt att uttala mig om den här frågan både som privatperson och friherre, säger han.
– Jag håller i alla fall med om ett av Thorstens uttalande: att oavsett om eken dör eller inte, "så kommer eken stå kvar där i många år som ett monument och bära liv till många olika insekter", säger Jerry Svensson.