Hotade med sax för att komma över klocka

En ung man som skulle köpa en klocka ryckte istället åt sig klockan och sprang. När ägarens vän kom ifatt honom slet han fram en sax i ett försök att komma undan med klockan.

En man i 20-årsldern döms för försök till rån i Vimmerby tidigare i år.

En man i 20-årsldern döms för försök till rån i Vimmerby tidigare i år.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-06-02 12:20

Det anser tingsrätten i Kalmar, som nu dömer en man i 20-årsåldern för försök till rån.

Händelsen inträffade i Vimmerby i slutet av april i år. Den unge mannen hade nappat på en annons där en Vimmerbybo bjöd ut en klocka till försäljning. Säljaren uppfattade 20-åringens intresse som seriöst. På väg till mötesplatsen vid en obemannad bensinstation i stan träffade säljaren en vän som följde med.

Köparen tyckte dock att klockan var för dyr och ville pruta. När säljaren tröttade och sa att det inte skulle bli någon affär slet 20-åringen åt sig klockan och sprang. Säljaren, och särskilt hans vän, tog upp jakten. När vännen kom ifatt 20-åringen tog denne fram en sax som han gjorde flera utfall och hugg med mot vännen som dock lyckades värja sig från att bli träffad.

20-åringen nekar till att han försökt att stjäla klockan och till att han huggit med en sax. Han uppger att han blev attackerad med våld av säljaren och hans kompis när han ifrågasatte klockan äkthet och att han flydde för att han blev rädd. Han säger att han haft saxen när han varit och fiskat.
 

Det köper inte tingsrätten som anser det finns flera motstridiga uppgifter i mannens förklaringar, bland annat att han snabbt tog till saxen som ett vapen. Därför dömer tingsrätten honom till fängelse i fem månader för försök till rån.

Han ska också betala skadestånd på 5 000 till säljaren och 10 000 kronor till säljarens vän.

Fem månaders fängelse blir straffet efter ett rånförsök i Vimmerby.
Fem månaders fängelse blir straffet efter ett rånförsök i Vimmerby.
Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!