Hotellverksamhet i Vimmerby saknar tillstånd

Under flera års tid har det bedrivits en hotellverksamhet i centrala Vimmerby – trots att det saknas tillstånd. Nu ska ärendet utredas av polisen.

Det aktuella boendet i centrala Vimmerby går att boka via flera sidor på internet. Genrebild.

Det aktuella boendet i centrala Vimmerby går att boka via flera sidor på internet. Genrebild.

Foto: Arkiv

Vimmerby2022-11-10 11:30

Under hösten har polisen fått kännedom om hotellverksamheten och upptäckt att det saknas ett giltigt tillstånd. 

– Därför har det upprättats en anmälan om brott mot lagen om hotell- och pensionatrörelse. Om det finns förutsättningar för att hyra ut boende till minst nio personer, och/eller finns fler än fem rum, så krävs det tillstånd för hotellrörelse. Det saknas i det här fallet, säger Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby.

Hur länge har det här pågått?

– Enligt booking.com har verksamheten varit igång sedan 2016. Och det går fortfarande att boka via ett antal internetsidor.

Vad händer nu?

– Jag kommer att driva på det här ärendet, som fortfarande är väldigt nytt för oss. Eftersom de inte har något tillstånd blir det heller ingen tillsyn från myndighetshåll. Det blir inte rättvist mot alla andra som driver hotell, pensionat, bed & breakfast och så vidare.

– Det är inget allvarligt brott, men vi kommer så klart följa upp det. Jag har varit i kontakt med en av ägarna, som dock inte var så intresserad av att prata med mig.

Kan det bli aktuellt att gå in och stänga verksamheten?

– Nej, från polisens håll kan vi inte göra det. Däremot har räddningstjänsten den möjligheten, om det skulle behövas ur ett säkerhetsperspektiv. Vi får se vad som händer under utredningens gång, säger Håkan Karlsson.

Vimmerby Tidning har sökt ägarparet, utan framgång. De två misstänkta personerna är skrivna på en adress i Skåne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!