Sedan mars förra året jobbar Vimmerby Återvinningscentral hårt med förbättrad sortering och för att öka mängden avfall som kan återvinnas.
Och det går jättebra.
– 95 procent av de som kommer hit är superduktiga på att sortera. De tycker att det är intressant och känner att de vill göra vad de kan för miljön och återvinning, säger Marika Andersson
Så finns det undantag. Människor som kommer med välfyllda säckar med blandat innehåll, som de vill slänga i containern för brännbart material.
– Det funkar inte så längre. I grund och botten vill jag tro att det handlar om okunskap och att en del har lite svårt för förändringar. Man vill att det ska vara en soptipp där man bara kan åka och göra sig av med sitt avfall, som man gjorde förr. Att vi numera är en återvinningscentral har inte riktigt gått in hos alla.
För att hindra nedskräpning och skaderisk vid manuell sortering tillåts numera lämning av sorterat brännbart grovavfall i genomskinliga säckar. Precis som tidigare går det bra att packa sitt grovavfall i svarta sopsäckar också – men då måste säckarna sorteras och tömmas på respektive avlämningsplats.
– Det brännbara får inte innehålla farligt avfall, el-avfall, förpackningar, tidningar eller annat återvinningsbart avfall. Inte heller trä, wellpapp, mjukplast och självklart heller inte avfall som inte är brännbart som gips, isolering, skrot och liknande.
En uppmaning om sortering kan vara minerad mark.
– Det är när vi upplyser om att de måste sortera, och det gör vi oavsett vem man är, och lägga i respektive behållare som konflikter uppstår och folk kan bli arga. Vissa vägrar. Många skäller, några kommer med riktiga hot. Ibland möts man av knutna nävar. Det har hänt att folk har dragit i min jacka. Tyvärr är det svårt att intala sig att de ”bara” blir förbaskade på det jobb vi gör, man tar det personligt när folk står och skriker åt en, säger Marika Andersson.
Många ilsknar också till när de inte får lämna vad som helst, när soptunnan kanske blivit full där hemma.
– Man kan inte komma hit med skalen från kräftskivan eller annat matavfall och hushållsavfall, inte blöjor, slaktavfall, bildäck eller hundbajs. Man har alltid möjlighet att beställa extra hämtning av sin soptunna genom att ringa till VEMAB, och har man synpunkter kring sortering eller andra frågor kan man kontakta renhållningschef Daniel Johansson.
En vanlig kommentar är att personalen på ÅVC ska ”skita i vad jag har i min säck”, ”det är bättre att slänga skräpet i skogen” och att det inte är någon mening med att sortera, eftersom ”allt ändå bränns i alla fall”.
– Det kan inte bli mera fel. Vi har varit på besök på anläggningar runt om i landet dit vårt sorterade återvinningsmaterial levereras och det är verkligen inget som bränns.
Stölder på återvinningcentralen förekommer också.
– Mest nattetid under den ljusa delen av året och periodvis hittar vi stora mängder sorterat skrot utanför anläggningen. Vid ett tillfälle träffade jag på en kille som satt utanför stängslet och skalade kabel, säger Fredrik Norell.
Mest begärligt är rostfritt, koppar, elektronik och kylskåp.
– Vi hade ännu större problem för några år sedan, när det var ligor som var här för att stjäla och vi hade koll på ett 15-tal bilar. Bilbatterier var väldigt populära att stjäla, men numera har vi dem inlåsta.
Ett annat problem är att saker försvinner på Återbruket, där man kan lämna hela och rena prylar, som sedan säljs av Erikshjälpen.
– Det finns de som vill gå in och hämta saker där, och det är inte okej.
Konflikterna är ett arbetsmiljöproblem som Marika Andersson och Fredrik Norell tror kommer att minska i takt med att fler förstår hur återvinningscentralen fungerar. Och vilken nytta alla kan göra.
– När de nya sopkärlen börjar levereras i mitten på maj kommer det att bli naturligt för ännu fler att sortera mera redan hemma, och då får man in ett annat tänk. Dessutom ska man komma ihåg att absoluta merparten av våra kunder gör ett jättebra jobb med sortering. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Innan förändringen lämnade varje besökare i genomsnitt 16,1 kg brännbart avfall per besök. Nu är det nere på 9,6 kg per besök. Det betyder att vi årligen minskar mängden brännbart avfall från Vimmerbyborna med drygt 300 ton!