Hugo pärlar för Ukraina – målet är 10 000 kronor

Kriget i Ukraina fick nioåriga Hugo Thalin att starta en egen insamling där han säljer egentillverkade pärlplattor runt Vimmerby torg. Gensvaret lät inte vänta på sig.

Alla pengar i insamlingen går till UNICEF där alla bidrag under mars månad dubblas. Därefter kommer Hugo Thalin och hans familj ta ställning till om och hur man ska gå vidare.

Alla pengar i insamlingen går till UNICEF där alla bidrag under mars månad dubblas. Därefter kommer Hugo Thalin och hans familj ta ställning till om och hur man ska gå vidare.

Foto: Johanna Rotebäck

Vimmerby2022-03-19 07:00

Nioåriga Hugo Thalin såg på Lilla Aktuellt i skolan hur kriget i Ukraina förstör människors liv och hem. Då kände han att han ville hjälpa dem.

– Jag tänkte att jag ville göra något när jag såg alla sönderbombade hus och det kändes läskigt och konstigt. Jag har pärlat massor sedan jag var liten, jag har flera hundra pärlplattor, så jag tog med en kompis för att försöka sälja dem. Det är kul att stå där och hjälpa andra, säger Hugo som vid flera tillfällen stått i centrala Vimmerby och sålt sina pärlplattor till förmån för Ukraina.

Hugo berättar att målet är 10 000 kronor och än så länge är han halvvägs. Först var det svårt att prissätta pärlplattorna men sedan kom han på att det var bättre att folk själva får bidra med det de kan, för alla bidrag är bra.

– Första dagen fick vi in 200 kronor. Andra dagen kom en man fram och höll upp en pärlplatta och sa att den var värd 100 kronor, sedan tog han upp en till och sa att den också var värd 100 kronor och så gjorde han samma sak med en tredje. Då fick vi in 300 kronor bara sådär. Sedan lade han tillbaka två pärlplattor så vi kunde sälja dem igen. Det var fint.

undefined
Hugo Thalin räknar till att han har flera hundra pärlplattor.

Hugos initiativ har också skapat ringar på vattnet och inspirerat andra till att hjälpa till.

– Först var det jag och min kompis Otis, sedan ville två andra kompisar också vara med och nu är det ytterligare klasskompisar som har hört av sig med idéer på hur vi kan utveckla det. Det känns bra att så många vill vara med och hjälpa till. 

Men även den egna familjen är förståeligt imponerade av och stolta över Hugos humanitära insats.

– Vi är jättestolta. Vi vet ju att han alltid brytt sig mycket om andra så när han ville göra något sa vi att vi självklart stöttar honom. Det är otroligt att det blivit sånt gensvar, det känns jättefint, säger pappa Fredrik Thalin.

undefined
En bok i skolan lärde Hugo hur man kan pärla figurer, nu låter han fantasin flöda.

Hugo går i skolan, som alla andra barn, men han ska även jobba på Astrid Lindgrens värld i sommar och där har de precis börjat med repetitionerna. Men trots både skola och jobb har han inga planer på att sluta med sin insamling och nästa gång som han planerar att stå vid torget är redan i helgen.

– Jag ska försöka stå så mycket jag orkar. I helgen tänker jag stå för då är jag ledig, jag jobbar torsdag och fredag.

Hur länge kommer du fortsätta?

– Så länge det behövs, säger Hugo.

Cirklar, snöflingor, grodor och kameler. Bidrar man med valfri slant får man välja sig en pärlplatta.
Cirklar, snöflingor, grodor och kameler. Bidrar man med valfri slant får man välja sig en pärlplatta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!