Hujedamej vilket kalas du får, Emil

En skrikande unge som låter sig tystas med den något överraskande frågan "vet du vad Emil i Lönnberga gjorde en gång?"En jämnårig gosse som med sitt ulliga hår och blå ögon får ge drag till pappas flyhänta dans med pennan. Så kan en figur komma till.Nu fyller den älskade illbattingen 50 och det lär inte undgå någon att det är Emils år i år.- Uppståndelsen och uppmärksamheten är just nu kanske lite förvånande, men helt motiverad, säger Astrids dotter Karin, när hon pustar ut en smula i mammas arbetsrum på Dalagatan under gårdagens intensiva intervjuande.

Stora kalasgrejer på gång när Emil firar 50 år, i Stockholm, Vimmerby och lite varstans. Torbjörn Berg, Björn Bergs son, var med på pressträff i Stockholm. Vi också.

Stora kalasgrejer på gång när Emil firar 50 år, i Stockholm, Vimmerby och lite varstans. Torbjörn Berg, Björn Bergs son, var med på pressträff i Stockholm. Vi också.

Foto:

Vimmerby2013-05-15 06:12


Tänk så det kan bli. Augusti 1962 var Karin Nyman med sina två förstfödda och sin redan då rejält berömda mamma Astrid Lindgren på sommarstället i Furusund. Sonen Karl-Johan blev så där otröstligt förbannad som bara en tre-och-ett-halvtvåring kan bli.
- Han skrek och han skrek och han skrek. Mamma avledde skrikandet genom att säga "vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?" och han blev ju så nyfiken att han var tvungen att sluta skrika, fast han nog tänkt fortsätta.
Karin Nyman minns ögonblicket glasklart. Men inte vad Astrid hittade på att den där gossen Emil gjort. Det hände att Karl-Johan skrek igen, och varje gång lyckades tricket.
- Från början tror jag inte hon visste någonting om Emil, han bara uppstod. Sedan tänkte hon vidare på honom och våren därpå, 1963, började hon skriva om honom. På hösten kom första boken ut.
Och de illustrationer som skulle komma att ge generationer en bild av Emil var Björn Bergs. Björn Berg jobbade för Rabén & Sjögren, där han bland annat samarbetat med Alf Prøysen i Teskedsgumman. Björn Bergs tecknade gosse på en Djurgårdsfärja fick Astrid - som var chef för barnboksavdelningen på förlaget - att ställa frågan om han ville illustrera Emil.
- Pappa var tveksam, han hade många uppdrag. Men han sa ja när han förstod att boken inte ens fanns och inte skulle komma ut förrän året därpå, säger Maja Berg, chef för Bildmakarna Berg, som förvaltar det konstnärliga arvet efter konstnärsparet Eva Gehlin och Björn Berg. Maja var enda dottern i en syskonskara på fem. Bland barnen fanns då fyraårige brorsan Torbjörn. Och det var hans ullighet och gullighet som blev Emils karaktärsdrag.

I mammas arbetsrum. Karin Nyman minns precis hur det gick till när Emil kom till.
I mammas arbetsrum. Karin Nyman minns precis hur det gick till när Emil kom till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om