Hund- och folkvett - så kommunicerar Zorro och matte

Femton hundar. Valpar och vuxna. Små och stora. Lydiga och mindre lydiga. Alla ska de, under hundinstruktör Roger Ohlssons ledning, bli bättre på att förstå husse och matte. - Fast 95 procent av jobbet handlar om hundföraren, inte hunden.

Vimmerby2007-06-01 06:37

Det är onsdagskväll och första gången de träffas. Yngst är en halvårsgammal pudel, äldst en schäfer som blivit 6,5 år som inte kommer särskilt bra överens med mattes bästa kompis hund.
Ett skäl så gott som något när man kommer till Roger Ohlsson, hundinstruktör med mer än 20 års erfarenhet.
Roger Ohlsson tycker att "valpkurser är ganska tråkiga" och att "dressyrens tid är ute". Men vad är det ni håller på med, då?
- Det handlar i grunden om att bygga upp en gemenskap och en fungerande kontakt mellan förare och hund. Man vill ju ha en vettig hund att umgås med. Ska man leta efter ett ord är det nog vardagslydnad vi är ute efter, säger han.
Han säger att femton hundar egentligen är några för många. Men trycket är stort.
- Det bara ökar och det kommer hundägare från alla möjliga håll och kanter.
Han är inte rädd att blanda in orosmoment i gruppen. Löptikar är välkomna, rent av drömläge.
- Då får hanhundarnas ägare träna på att hantera det. Löptikar kan man träffa på när som helst i vardagslivet.
Riktiga problemhundar kan han också plocka in ibland, bara för att de kan göra nytta på sitt vis. Och lite störande barn - bara bra.
Många lyfter på ögonbrynen när han fäster vikt vid passivitet och dessutom påstår att det är en av de viktigaste övningarna.
- Att träna med sin hund handlar inte alls bara om aktivitet. Det är väldigt bra att hunden kan koppla av, bara bry sig om sin förare och helt strunta i att det finns andra hundar runt om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om