Hunden fick avlivas – 76-åring döms för djurplågeri

En 76-årig man, hemmahörande i Vimmerby kommun, har dömts till böter för djurplågeri. Enligt domen ska mannen inte ha uppsökt veterinär tillräckligt snabbt, efter att han hittade sin hund skadad i skogen. Skadorna gjorde att hunden var tvungen att avlivas.

Foto: TT

Vimmerby2016-09-21 09:39

I november 2015 försvann en hund från sin 76-årige ägare under en harjakt.

När mannen dagen därpå hittade hunden i ett dike, visade det sig att hunden inte kunde gå för egen maskin, på grund av skador som den hade ådragit sig.

Händelseförloppet därefter beskrivs i domen enligt följande:

”När han hittade henne (hunden) var hon svullen om benen. Eftersom hon inte klarade av att gå hem själv fick han (den 76-årige mannen) hämta sin bil. Eftersom hon inte själv kunde ta sig in i bilen fick han bära in henne. Hon sov hela vägen hem. Han förstod att hon var skadad men tänkte att benen kanske var stukade.”

Men skadan skulle visa sig vara värre än bara en stukning.

När en veterinär tog en titt på hunden, kunde hon konstatera att båda frambenen var brutna.  Det nämns också i en passus att hunden var överviktig.

Tingsrätten gör bedömningen att den 76-årige ägaren inte låtit hunden lida medvetet, men att han agerat oaktsamt. Man menar att han borde uppsökt veterinärvård omgående, då det tydligt gick att se på hundens beteendemönster att den inte mådde bra.

Mannens påföljd blev böter på 2 800 kronor, plus att han ska bidra till brottsofferfonden.

Hundens skador var så svåra att den fick avlivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om