Hunden kan också ha pollenallergi

Kliar sig din hund ovanligt mycket just nu? Även hundar kan vara pollenallergiker och symptomen är inte desamma som hos oss.

Hunden Greta har pollenallergi och matte Tina Malmberg har tagit med henne till veterinär Kerstin Bergvall för att få hjälp. Foto: TT Bild

Hunden Greta har pollenallergi och matte Tina Malmberg har tagit med henne till veterinär Kerstin Bergvall för att få hjälp. Foto: TT Bild

Foto:

Vimmerby2018-04-20 10:00

Vi människor får rinnsnuva och nysningar. Hunden kliar sig. Men boven kan vara densamma - pollenallergi.

- Ofta märker man symtomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna, säger Lotta Möller, veterinär hos Agria Djurförsäkring.

Luftburna allergier debuterar oftast när hunden är mellan ett och tre år gammal. Eftersom klåda påverkar hundens livskvalitet avsevärt och kan innebära att hunden kliar upp sår, bör man inte vänta med att söka veterinärvård.

För att ta reda på om det är allergi måste veterinären göra en utredning av hunden. När det uteslutits att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären genom ett blodprov testa vad hunden är allergisk emot. Därefter sätts lämplig behandling in.

- Lindriga symtom kan behandlas med allergitabletter eller klådstillande och återfuktande schampo, medan svårare fall kräver kortisonbehandling. I riktigt svåra fall kan man vaccinera hunden mot allergi genom att specialtillverka ett hyposensvaccin för just den hunden, säger Lotta Möller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!