Efter långa väntetider – nu ligger färdiga pass på hög

För några månader sedan slog polisförbundet larm om långa väntetider för att få en tid till att skaffa nytt pass. Idag är det många färdigtillverkade pass som inte hämtas av sina ägare, så även i Vimmerby och Hultsfred.

Ingela Karlsson, handläggare inom polisen, sitter i receptionen där passen hämtas ut. Just nu är flera hundratals pass klara för upphämtning.

Ingela Karlsson, handläggare inom polisen, sitter i receptionen där passen hämtas ut. Just nu är flera hundratals pass klara för upphämtning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-12-06 06:00

Först rådde hysteri i Sverige kring att boka tid för att förnya sitt pass. Sedan kom nästa problem hos polisstationerna – klara pass som samlas på hög. Att människor inte hämtar ut sina pass, trots att de redan betalat för dem, är ett problem även i Vimmerby.

– Det är ett problem i hela samhället och även i Vimmerby, men där blir det inte samma extrema kvantiteter som på vissa större orter, säger Åsa Reimer, gruppchef för receptionsverksamhet i lokalpolisområde Västervik.

Medan vissa storstäder har haft tusentals pass som väntar på sina ägare, är siffran betydligt lägre i Vimmerby och Hultsfred.

– Jag har säkert en 400 pass här i Vimmerby, och runt 100 i Hultsfred som ligger och väntar, säger Ingela Karlsson, handläggare på polisstationen i Vimmerby och Hultsfred.

Egentligen får passet ligga hos polisexpeditionen i tre månader innan det makuleras, men i Vimmerby har man hittills valt att vara frikostiga med väntetiden, och inte kasserat några pass trots att sista datum för upphämtning har passerat. Enligt Reimer är det vad som ligger framför dem nu, att plocka fram de pass som blivit liggande för länge och destruera dem.

– Det är synd att behöva göra det. Folk har betalat för passen, det har tagit handläggningstid och kostnader för att trycka upp dem, så det blir lite resursslöseri att behöva kassera dem, säger Reimer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!