De närmaste två månaderna avgörande för Stibo i Vimmerby

Stibo menar att man arbetar långsiktigt för att utveckla verksamheten i Vimmerby. De närmaste två månaderna kommer att vara avgörande för rekryteringsbehovet.

Tryckeriet i Vimmerby är nu helt inlemmat i Stibo Complete-gruppen.

Tryckeriet i Vimmerby är nu helt inlemmat i Stibo Complete-gruppen.

Foto: Jenn Hultberg

Vimmerby2024-09-18 06:00

Efter V-Tabs konkurs tidigare i år och danska Stibos köp av verksamheten i Vimmerby i våras håller nu Vimmerby-tryckeriet som bäst på att inlemmas i den nya ägarens koncern.

I sommar har Stibo gått igenom olika system i Vimmerby och i denna vecka driftsätts ett nytt produktions- och affärssystem.

– Vi beslutade oss för att vänta med implementeringen av vårt affärssystem till efter semestern när alla var tillbaka. Med affärssystemet blir Vimmerby-anläggningen en välintegrerad del av Stibo Complete Group, berättar vd:n Søren Henriksen.

undefined
Søren Henriksen, vd på Stibo Complete.

Han säger att företaget nu långsamt bygger upp kapacitet och att det gör en väldig skillnad när man är på samma plattform.

– Tryckeriet är ägt av en koncern och är en del av en större familj där man får nytta av alla försäljningskrafter för alla våra enheter i alla länder så att det passar helheten. Vi skapar nu den struktur som optimerar verksamheten på det sätt vi planerat från början, säger Søren Henriksen.

Sedan övertagandet har Stibo haft externa experter på plats som gått igenom underhållsbehovet, som han menar var eftersatt, för den befintliga maskinparken och servat den. Det har även installerats en helt ny pallrobot för att minska antalet tunga lyft.

– Sommaren ägnades åt att gå igenom det som skulle fixas.

undefined
I sommar har en ny pallrobot installerats i tryckeriet i Vimmerby. Den lastar själv på de tryckta alstren på pall.

Søren Henriksen berättar att Stibo genom köpet av V-Tab i Vimmerby, och köpet av tyska tryckeriet EversFrank i slutet av förra året, har ökat sina andelar på en marknad som han menar håller på att stabilisera sig.

Stibo har också lagt ned Vadum-tryckeriet, tidigare ColorPrint, som de hade i norra Danmark och flyttat verksamheten till sina andra enheter i olika länder beroende på var det passade bäst.

I samband med övertagandet av V-Tab Vimmerby fick närmare 60 personer fortsätta in i Stibo. Det var funktioner man redan hade i Katrineholm som inte kom med, som administration.

När kan det bli aktuellt att anställa fler i Vimmerby? Du nämnde vid övertagandet att det var den långsiktiga planen.

– Det närmaste året men mer än så kan jag inte säga just nu. Det är beroende på hur de närmaste två månaderna utvecklas. Vi ska också kunna få tag i utbildade tryckare och det är inte lätt. Kompetent personal är en trång sektor för hela den grafiska branschen.

Søren Henriksen säger att Stibo är glada över att ha tagit över Vimmerby-anläggningen.

– Nu ska vi gå vidare. Vi arbetar lugnt och metodiskt för att dra upp tempot så att det här ska bli bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!