Hur mår skolmaten?

Skolmåltidspersonalen som serverar mat till Vimmerbys gymnasieelever gör salladen, men inte mer. Resten levereras. - Visst vore det roligt om vi fick laga mer mat själva. Men i höst får de ett tipptoppnytt kök, när ombyggnationen är klar. Ett kök som där det i alla fall är möjligt att koka potatis, ris och pasta.

Vimmerby2008-11-13 07:30

Vid elvasnåret är det snart dags för lunch för handelsprogrammets elever, som under gymnasieombyggnaden både studerar och äter i lokaler på Kvarnängsgatan. Men det luktar inte mat. Bara en svag doft av kaffe i det tillfälliga mottagningsköket, där Kicki Johnsson och Elaine Gustafsson gör sig redo för att hämta matens matleverans.
Först när Anders Karlsson från Vimmerby Taxi kommer med värmeskåpet och det rullas in kommer matdoften. Makaroner och köttbullar. Varmt och färdiglagat. Vad det är för köttbullar?
- Det vet vi inte. Vi serverar bara, säger Elaine Gustafsson.
Fast ändå inte bara serverar. De gör sitt bästa för att förgylla.
- Vi satsar stort på sallader, har alltid 5-6 sorter, och flera sorters bröd. Ibland gör vi tzatziki också, säger Kicki Johnsson.

Vakumpackad potatis
De beställer själva det de behöver och har aldrig fått mothugg, trots utsvävningarna i brödsortimentet. Och fetaost är ju dyrt, men det vill de ha. Och på förmiddagen har de fika till självkostnadspris. Eleverna ska inte behöva gå ut på stan för att ta en fika.
Arbetsuppgifterna har inte med det tillfälliga mottagningsköket och ombyggnationen att göra. Färdig mat levererad från centralköket tillhörde rutinen också innan flytten till Kvarnängsgatan. Men Elaine Gustafsson kommer ihåg tiden när potatisen kom maskinskalad och rå. Då fick man efterskala och det tog tid. Nu levereras först den förkokta och vakumförpackade potatisen till centralköket, som i sin tur värmer potatisen innan den hamnar i mottagningsköken. Centralköket lagar och värmer drygt 2 000 portioner mat dagligen.
- Men potatisen är inte så otäck ändå, inte för att vara vakumförpackad, säger Elaine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om