Husindustri etablerar i Storebro

"I starten handlar det om tolv arbetstillfällen"

Vimmerbyföretagaren Lasse Martinsson är initiativtagare till Storebrolyan, som i startskedet ska ge Storebro tolv nya arbetstillfällen.

Vimmerbyföretagaren Lasse Martinsson är initiativtagare till Storebrolyan, som i startskedet ska ge Storebro tolv nya arbetstillfällen.

Foto:

Vimmerby2016-01-20 05:05


Tolv nya arbetstillfällen i Storebro - till att börja med. Det är vad företagaren Lasse Martinsson räknar med när hans nystartade bolag, Storebrolyan AB, nu ska starta modulhustillverkning i Båtbyggarskolans gamla lokaler.

- Om orderflödet skulle visa sig kräva större lokaler har jag koll på det också, säger han.

Sedan en tid tillbaka har det renoverats i Båtbyggarskolans gamla lokaler i Storebro. I slutet av denna vecka drar nystartade företaget Storebrolyan igång sin verksamhet där. Modulhustillverkning på ett nytt, kostnadsbesparande och materialsnålt sätt står på agendan. Målgruppen är i första hand landets kommuner.

Bakom företaget står bland annat företagaren Lasse Martinsson. Han har tidigare varit verksam med att driva upp Touch-koncernens fyra industriföretag i Vimmerbyregionen samt i Lessebo. För ett år sedan sålde han bolagen, men nu har det börjat klia i fingrarna igen.

- I och med försäljningen har jag frigjort tidskapacitet. Den kapaciteten ska jag nu sätta sprätt på i det här projektet, säger Lasse Martinsson.

Flyktingbostäder
Storebrolyan har en affärsidé för att täcka synnerligen trängande behov, nämligen kommuners försörjning av flyktingbostäder, som ju är en brännande het fråga. Det flexibla byggsystemet för mindre lägenheter kan även lämpa sig väl för exempelvis studentbostäder. Företaget berättar att man, vid order och giltigt bygglov, kan tillverka och uppföra 380 kvm lägenhet på 200 kvadratmeter mark på under två månaders tid. Åtta lägenheter med åtta sängplatser i varje, helt färdigt för inflyttning. Och förutom tomt och anslutningar helt utan initiala kostnader för kommunen.

- En investeringskostnad på noll kronor måste vara intressant för våra svårt belastade kommuner, säger Martinsson.

Hyrs av kommunen
- I konceptet finns ett fastighetsbolag som kan finansiera byggandet. Kommunen behöver ta fram, en för dem, lämplig tomt med anslutningspunkter för el, vatten och avlopp. Om fjärrvärme är möjlig, så även detta. Alternativet är bergvärme som ligger i kalkylen. Fastigheten hyrs sedan ut till kommunen, förklarar Lasse Martinsson.

Efter avslutat kontrakt, som normalt ligger på mellan tre och fem år, går fastigheten över i kommunens ägo.

- Fastigheten är då betald och kan med fördel användas till priskänsliga studenter som studentboende, eller annan kommunal verksamhet där man idag hyr in baracker. Mobiliteten är som sagt hög, fortsätter Lasse Martinsson.

Dags starta upprustning
Att etableringen av Storebrolyan AB och företagets produktion har hamnat i just Storebro är ingen tillfällighet.

- Storebro är tillräckligt för oss och eftersom jag är uppvuxen här har jag god kännedom om vad som försiggår. I dag har vi en kapacitet på tio modulhus om 380 kvadratmeter per år. Om sedan orderflödet skulle kräva större lokaler har jag koll på det också, ler Lasse Martinsson.

- Situationen för Storebro och dess invånare har varit bedrövlig sedan Ivar Gustavsson promenerade omkring i sin vita kostym.

- Storebro är inte alls ensamt brukssamhälle att uppleva denna nedmontering. Men med förändringar kan också positiva saker uppstå. Så det är väl dags att ändra på det då och starta en upprustning, avslutar Lasse Martinsson.

Båtbyggarskolans lokaler i Storebro har renoverats. Nu drar nystartade företaget Storebrolyan igång tillverkning av modulhus där.
Båtbyggarskolans lokaler i Storebro har renoverats. Nu drar nystartade företaget Storebrolyan igång tillverkning av modulhus där.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om