Vimmerbyhus tvingas till varsel

Konjunkturen och en minskad efterfrågan har slagit mot Vimmerbyhus. Företaget tvingas nu varsla 16 medarbetare.

Vimmerbyhus tvingas varsla 16 medarbetare, på grund av en vikande försäljning.

Vimmerbyhus tvingas varsla 16 medarbetare, på grund av en vikande försäljning.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2023-03-16 11:42

2022 beskrivs som ett riktigt bra år för Vimmerbyhus och Carlenskogs Takstolar. En hög efterfrågan och försäljning ledde till rekrytering av flera nya medarbetare.

"Förra året var ett av våra bästa år någonsin, vi har aldrig tidigare sålt och byggt så många hus och takstolar, försäljningen ökade och vi lyckades ställa om vår verksamhet genom både investeringar och rekrytering av flera nya medarbetare för att hänga med," berättar vd Joakim Ivarsson i mejl.

Men lågkonjunkturen har slagit hårt mot byggbranschen. Redan i slutet av december varnade Boverket för risk om mycket kraftig inbromsning av bostadsbyggandet. Hustillverkare runtom Sverige har påverkats starkt och många har tvingats till varsel. Nu har Vimmerbyhus märkt av en minskad efterfrågan av både prefabricerade småhus och takstolar vilket lett till varsel. 

"I det här läget, med osäkert kring både räntor och elpriser anar vi en tendens till minskad försäljning framöver. Vi vill inget hellre än att behålla alla våra duktiga medarbetare men om försäljningen minskar behöver vi backa tillbaka till en organisation som vi hade tidigare", skriver Joakim Ivarsson.

Företaget har nu kring 60 anställda. Främst berör varslet tjänster inom produktion men även några på tjänstemannasidan. Avsikten är att efter förhandlingarna minska antalet anställda till samma nivå som innan uppgången ifjol då företaget hade cirka 40 anställda. 

Kan det bli tal om mer varsel framöver?

"Vi har i det här läget inga planer på att lägga ytterligare varsel"

Trots att prognosen för försäljningen framåt tippar nedåt menar Joakim Ivarsson att omsättningen än så länge är stabil. 

"Det är en styrka att vi är ett mindre privatägt företag med låga omkostnader och medarbetare som varit med länge, den här branschen har haft det kämpigt i perioder så vi har fått lära oss att anpassa våra kostnader i tuffa tider."

Hur ser ni på framtiden?

"Om jag håller mig till det jag kan påverka och ska säga något om framtiden så är jag positiv. Vimmerbyhus har förutsättningarna att hantera läget och vi behöver fortsätta bygga hus för att klara bostadsbristen i Sverige. Vi har många kunder som vill bygga sitt drömhus tillsammans med oss men några har valt att avvakta. Marknaden bromsade in snabbt men jag tror vi kan se en lika snabb återhämtning den dag konjunkturen vänder och då är vi redo", skriver Ivarsson.

Förra året satsade Vimmerbyhus på en ny fabrik i Storebro. Men trots de nedåtgående prognoserna finns inga planer på att avveckla verksamheten där.  "Fabriken i Storebro ingår i verksamheten även framöver", skriver vd Joakim Ivarsson i mejl.
Förra året satsade Vimmerbyhus på en ny fabrik i Storebro. Men trots de nedåtgående prognoserna finns inga planer på att avveckla verksamheten där. "Fabriken i Storebro ingår i verksamheten även framöver", skriver vd Joakim Ivarsson i mejl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!