Stor minnesutställning om Hollandia: "Det har varit en dröm"

”Det här kan vara det roligaste jag gjort”, säger Ann-Marie Brushane som är i full gång att färdigställa minnesutställningen om legendariska nöjesstället Hollandia på CHG Ateljé och Galleri. En utställning som också kommer att bli en hyllning till Vimmerbys egen nöjeskung Niels Kvistborg.

"Tommy Melvinsson gjorde den finaste loggan, jag tycker fortfarande den är cool", säger Ann-Marie Brushane, som är i slutspurten med arbetet inför minnesutställningen "Hollandia".

"Tommy Melvinsson gjorde den finaste loggan, jag tycker fortfarande den är cool", säger Ann-Marie Brushane, som är i slutspurten med arbetet inför minnesutställningen "Hollandia".

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2024-09-07 07:00

Det drar ihop sig. Den 14 september är det dags för vernissage för minnesutställningen ”Hollandia” på CHG Ateljé och Galleri. Blotta namnet väcker minnen till liv hos många Vimmerbybor.

Ann-Marie Brushanes drömutställning har legat i pipeline i flera år.

– Jag har haft en tanke att visa olika Vimmerbyteman, lyfta de som klädde oss, de som smyckade oss, de som närde oss och de som roade oss.

undefined
"Tommy Melvinsson gjorde den finaste loggan, jag tycker fortfarande den är cool", säger Ann-Marie Brushane, som är i slutspurten med arbetet inför minnesutställningen "Hollandia".

Kungen av sistnämnda kategorin var Niels Kvistborg, känd Vimmerbyprofil som gick bort i somras. Han såg till att nattklubben och diskoteket Hollandia, först i Södra Vi, sedan i Vimmerby, blev mer än man kan vänta sig av ett nöjesställe utanför storstäderna.

– Han satte verkligen Vimmerby på kartan. Hollandia var ett av Sveriges första diskon, där alla ville vara. Ulf Elving, Clabbe och Ricky Bruch var stammisar. Och vilka artister han drog till Storebroparken. Abba och Demis Roussos känner väl de flesta till, men tittar man bara på 1981 är det helt sjukt – Docent Död, Gyllene Tider, Noice, Ebba Grön, Elvis Costello, Micke Rickfors, Kim Larsen… Hade det varit idag hade han sett till att Benjamin Ingrosso hade haft en spelning här.

undefined
Janne Strömsten blev starkt förknippad med Hollandia och är en av de som fått en egen fototavla i utställningen, där man också kommer att få höra discomusiken direkt från Strömstens skivtallrik, med pickup-knaster.

Minnesutställningen kring kändistäta Hollandia, där alltså alla ville träffas, dansa och höra Janne Strömsten, lokalt superkänd dj och senare journalist på Vimmerby Tidning, vända plattor, tog form när Niels Kvistborg kom in på galleriet en vinterkväll för några år sedan.

– Jag berättade vad jag ville göra och han var med på noterna. Han har varit med under processen, även om han varit sjuk. Tyvärr är det lätt att säga ”det tar vi sedan”, men till slut finns det inget sedan. Det är jättetrist att han inte fick uppleva det här. Hade han varit med till slutet hade det blivit så mycket roligare. Allt Niels tog i blev bra.

Så själva ordet minnesutställning har fått en annan betydelse, det som från början var en minnesutställning över Niels Kvistborgs livsverk blir också lika mycket minnesutställning över honom.

Vad kan besökarna förvänta sig?

– Massor! Alla som var för unga för att komma in på gamla Hollandia som öppnade 1970, eller kanske det nya Hollandia vid Vimarvallen som tog vid 1979, får äntligen komma in. De som var med under den här epoken kommer att få uppleva gamla minnen, och de yngre tycker nog det är kul att kanske få se när mamma eller mormor var ute i svängen.

undefined
Nöjesstället som många födda på 40-, 50- och 60-talen minns med lite extra glitter i hjärtat. Massor av privata bilder på de som roade sig på Hollandia, och de som jobbade där, kommer att visas på utställningen.

Ann-Marie Brushane har sammanställt ett digert material. Här finns bilder som inte visats tidigare, tidningsklipp, affischer, guldskivor.

– Några har fått förhandstitta och de säger ”man känner sig ju som ung på nytt”, och jag räknar med att besökarna kan fylla i en del luckor.

Utställningen är öppen tre helger.

– Jag har ingen aning om hur många som kommer, men öppningsdagen är ändå den dag Hollandiapubliken och personalen som jobbade där då är på plats. Vi har öppet till midnatt och för att ge inramningen av en hel utekväll finns möjlighet att se Niels Kvistborgs egen konst på Komedianten, gå på kvällsöppen loppis hos Leif Larsson eller sätta sig en stund på Statt, som Niels drev som ung.

undefined
"Jag tror att många yngre kanske tycker det är kul att se när mamma eller mormor var ute i svängen. Och Hollandia resulterade i flera långa och lyckliga äktenskap", säger Ann-Marie Brushane.

Var du själv på Hollandia?

– Jag var på gränsen för att ha åldern inne på gamla Hollandia, men hann ändå med att vara där någon gång innan 1979. Men på ”nya” Hollandia, absolut.

undefined
Nöjesprofilen Julius Malmström hissas efter ett dj-jobb på Hollandia, där han som så många andra också fått bo hemma hos Niels Kvistborg och hans dåvarande fru Ulla. I ett mejl till Ann-Marie Brushane beskriver han att han särskilt minns att han fick följa med till familjens kantarellställe. På bilden från vänster okänd, Lena Thörnell, Maria Rotebäck, okänd, Annelie Lennartsson, Carolina Andersson, Mats Pettersson och Peter Jacobsson. "Jag tror att besökarna kan fylla i en hel del luckor i utställningen."
undefined
Foton från privatpersoner och familjens album kommer att väcka många minnen, tror Brushane.
undefined
"Det här kan vara det roligaste jag gjort", säger Ann-Marie Brushane om minnesutställningen som öppar 14 september.
undefined
Hollandia och Niels Kvistborg hamnade ofta både på löp och nyhetssidorna i tidningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!