VTT-fastigheten: De fyra förslagen som parterna avböjde

Kommunen vill inte ta på sig en större ekonomisk risk än hyran på 288 000 kronor i månaden som man betalar för den nära tomma tidigare VTT-fastigheten. Istället erbjöd kommunen att köpa ut sig från det gällande kontraktet för samma belopp som avtalet kostar fram till 2027.

Kommunens jurist, Peter Olsson, t.v. och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) förklarar mer utförligt kommunens agerande i förhandlingarna om VTT-fastigheten som bageriet Guldkringlan gärna ville hyra en del av. Men som de backat från för att kommunen och fastighetsägaren inte kan komma överens om villkoren för investeringar och hyror.

Kommunens jurist, Peter Olsson, t.v. och kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) förklarar mer utförligt kommunens agerande i förhandlingarna om VTT-fastigheten som bageriet Guldkringlan gärna ville hyra en del av. Men som de backat från för att kommunen och fastighetsägaren inte kan komma överens om villkoren för investeringar och hyror.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2022-03-18 19:45

– Tyvärr accepterades inte det och inte heller ett förslag att bryta ut den del Guldkringlan behövde i ett förstahandskontrakt mellan bageriet och fastighetsägaren, medan vi behöll och betalade hyra för resterande del så länge vårt avtal löper, säger kommunjuristen Peter Olsson.

– Det stämmer att kommunen erbjuder sig att lösa kontraktet, men som det presenterats kan vi inte ta det. Sen kan jag inte gå in på mer detaljer när det rör sig om en affärsförhandling, säger Dan Edlund, som företräder fastighetsägaren Fastighetsbolaget Maskingatan AB.

Vimmerby Tidning berättade i torsdags om bageriet Guldkringlans snabba tillväxt och stora expansionsmöjligheter. Men den planerade flytten till VTT-fastigheten har spruckit – på grund av en tvist mellan fastighetsägaren och kommunen.

Hyresavtalet skrevs 2007 och gäller till och med februari 2027. Kommunen betalar 288 000 kronor i månaden i hyra för en lokal som till stora delar står tom. 

– Det är inte lätt att hyra ut de här lokalerna i andra hand och därmed utan besittningsrätt och svårare blir det ju färre år vi har kvar på vårt kontrakt, säger Peter Olsson.

Vore då inte bra med en hyresgäst och få mer hyra de återstående åren?

– Jo på ett sätt, men vi vill inte sitta med långa hyreskontrakt när vi går ur avtalet, det kan kosta mer än vad vi får in i hyra under tiden, säger Jacob Käll (C). 

Varför inte, då tar ju fastighetsägaren över?

– Det är inte så enkelt med investeringar och besittningsrätt. En sak är att hyra ut som lager, då ställer hyresgästen bara in sina grejer och tar ut dem när hyrestiden går ut. Nu handlar det om ett bageri och var och en inser att lokalen måste byggas om. Exakt vad det kostar vet vi inte, men det handlar om miljoner i pluralis. Det är antingen vi eller bageriet som har att betala det, säger Peter Olsson.

Fastighetsbolaget har lagt två förslag: 

1. Bolaget och bageriet reglerar investeringskostnaderna utan kommunens inblandning medan kommunen är kvar som förstahandshyresgäst enligt det gällande avtalet.

2. Fastighetsbolaget lägger på investeringskostnaden på kommunens hyra som sen tar ut det av bageriet.

– Det första skulle innebära en extremt märklig konstruktion där vi som hyresvärd hamnar mitt emellan utan någon egentlig funktion, men med ett ansvar åt båda parter.  

– Det andra innebär en ännu högre hyra än de 288 000 kronor vi betalar nu och vad skulle hända, hemska tanke, om det inte fungerar och vi inte längre får in någon hyra om ett, två eller fyra år? Vi kan inte ta den risken. Vi har inte tjänat in något riskkapital som vi kan ta till för sånt, säger Peter Olsson.

Kommunen har lagt två förslag:

1. Kommunen löser hyresavtalet helt och hållet och betalar återstående hyra för fem år, cirka elva miljoner, så att bolaget och bageriet kan göra upp om ett hyreskontrakt.

2. Bolaget tar över den del bageriet behöver, medan kommunen fortsätter hyra resterade delar till 2027, för det skulle kommunen betala runt 190 000 kronor i månaden.

Inget av det vill bolaget acceptera.

– Vi vill inte dela vare sig lokalen eller det gällande kontraktet i tårtbitar, motiverar Dan Edlund.

– Kommunen får gärna köpa sig ut kontraktet, men till vettiga villkor, det kan handla om mer än bara hyran som återstår. Till exempel uppvärmningskostnaden så länge lokaler står tomma, men vi har inte diskuterat något sånt alls. Och nu har bageriet dragit sig ur, och alla alternativ är då överspelade, säger Dan Edlund.

Vad kan kommunen göra för Guldkringlan?

– Det är ont om lediga lokaler om vi bortser från VTT-fastigheten och det kan vi inte göra så mycket mer åt. Jag vet att de jobbar med andra spår och det vore toppen om det löser sig, säger Jacob Käll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!