Hyran kan höjas med 133 procent

Boende på Eken och Duvan betalar 2148 kronor i hyra idag. Efter inflytten i det nya äldreboendet blir det helt andra belopp. - Jag skulle tror att hyran blir 5 000 kronor, säger socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD).

Högre hyra. Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tror att hyran för de 108 lägenheterna i det nya äldreboendet kan hamna på 5 000 kronor per månad. Det skulle innebära en höjning med 133 procent.

Högre hyra. Socialnämndens ordförande Elisabeth Lago Nilsson (KD) tror att hyran för de 108 lägenheterna i det nya äldreboendet kan hamna på 5 000 kronor per månad. Det skulle innebära en höjning med 133 procent.

Foto:

Vimmerby2014-03-29 05:07


Det skulle innebära en ökning på hela 133 procent. Totalt skulle månadskostnaden för hyra, mat och omsorg kunna landa på maximalt 9 510 kronor, men då ska man veta att en stor del av den summan kan täckas av bostadstillägg och att omsorgskostnaden avgörs för vilken pension man har.
Hyreskostnaden är ännu inte fastställd, men det är summan 5 000 kronor som diskuteras. Därmed skulle man lägga sig på gränsen för bostadstillägg.
- Det finns inga siffror framtagna, men jag skulle tro att hyran blir 5 000. Fastighetsavdelningen sätter hyran och vi har inte fått något exakt besked än.

"Oerhört känslig grupp"
Mångas har låga pensionärer.
- Man brukar prata om fattigpensionärer och många har det kärvt idag. Många som har varit hemma och tagit hand om barn och inte förvärvsarbetet kanske får ut 5 000 - 6000 kronor per månad. Den gruppen är oerhört känslig.
Det låter som en omöjlig ekvation?
- Många får bostadstillägg, men det kan ändå vara jättesvårt för en del. Klarar man det inte får man söka försörjningsstöd i så fall.
Kan det bli så att någon inte har råd att bo på det nya äldreboendet?
- Det hoppas jag verkligen inte. Och de som får en plats på ett vård- och omsorgsbeonde har ett behov som gör att de beviljas en plats. Då är det svårt att välja någonting annat. Klarar man det inte får man ta ekonomisk hjälp i så fall.
Kommer anhöriga behöva gå in och betala en del i vissa fall?
- Var och en får känna hur man löser det.Det är inget förstahandsval att anhöriga ska vara med och backa upp. Det är inte tanken. Och samhällets yttersta skyddsnät är försörjningsstödet.
Hur många har såhär låga pensioner?
- Vi har ingen statistik på det, men socialförvaltningens känsla är att de blir färre och färre. Många av de som kommer in nu har arbetat och får högre pensioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om