Hyreshöjningar väntas när inflationen stiger

Den stigande inflationen kan leda till stora hyreshöjningar i Vimmerby.

"Det är ingen tvekan om att det kommer påverka oss i det längre perspektivet, det kan vem som helst räkna ut", säger Johan Oléhn om inflationen.

"Det är ingen tvekan om att det kommer påverka oss i det längre perspektivet, det kan vem som helst räkna ut", säger Johan Oléhn om inflationen.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2022-07-26 05:30

Inflationen påverkar inte bara bostadsägare i dessa tider utan även hyresgäster kan väntas bli drabbade.

– Vi tror att det kommer bli tuffa hyresförhandlingar i höst, men vi kommer att strida hårt för att inte hela kostnadsökningen ska hamna på hyresgästerna, skriver Peter Olsén, förhandlare på Hyresgästföreningen i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Vimarhem med drygt 1300 lägenheter har också märkt av de ökade priserna och därför förväntas också en hyreshöjning.

– Det kommer med säkerhet att märkas av. Alla kostnader har stigit för oss, energi och vatten. Men även underhåll har stigit såklart, säger Johan Oléhn VD på Vimarhem.

Peter Olsén menar att hyresgäster kan få det tufft om hyrorna förhandlas upp alltför högt.

– Tittar man på boendeformer så är hyresgästerna de med minst marginal. Att budgeten nästan inte går ihop är dubbelt så vanligt i dessa grupper. Några stora hyreshöjningar tål de inte, skriver Peter Olsén.

Johan Oléhn på Vimarhem menar att hyresgästerna kommer att påverkas av den höga inflationen, till följd av deras egna ökade kostnader.

– Vi är precis som ett hushåll som måste förhålla oss till vad saker och ting kostar, säger han.

Hyresgästföreningen berättar att samhället inte har ryckt ut och stöttat hyresgästerna på samma sätt som till exempel villaägare har fått kompensation för höga elkostnader.

– Här finns en stor bo-orättvisa. Därför har vi föreslagit ett statligt hyresavdrag, på samma sätt som den som har lån får dra av räntorna, berättar Olsén.

Inflationens påverkan på hyran tros öka markant.
Inflationens påverkan på hyran tros öka markant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!