Hyresvärdar kritiska mot nya hyresstödet

Hyresvärdar som tillfälligt sänkt hyran för sina hyresgäster kan från och med första juli ansöka om stöd från Boverket. Men flera av Vimmerbys hyresvärdar är kritiska till stödet.

Flera hyresvärdar med hyresgäster i centrala Vimmerby är kritiska till det nya lokalhyresstödet.

Flera hyresvärdar med hyresgäster i centrala Vimmerby är kritiska till det nya lokalhyresstödet.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2020-07-09 06:00

Stödet söks via Boverkets e-tjänst och handläggs av länsstyrelserna. Kristi Ahlstrand är samordnare för lokalhyresstöd i Östergötland och uppger i en skriftlig kommentar att söktrycket har varit högt. I Kalmar län inkom 176 ansökningar första veckan. Från Vimmerby kommun inkom 10 ansökningar, enligt Kristi Ahlstrand. 

Stödet kan högst uppgå till häften av rabatten, vilket Marcus Call, administrationsansvarig på Hörntorget fastigheter, är kritiskt mot.

– Jag förstår inte resonemanget. Att man äger en fastighet innebär inte att man har råd att ligga ute med hälften av sina intäkter, säger han.

Saxbergets ägare Johan Hemmingsson tycker att det är krångligt att hyresvärden ansvarar för att intyga hyresgästens ekonomi genom att bifoga ett intyg som undertecknas av hyresgästen.

– Jag tror att det hade underlättat administrationen för alla inblandade om det var hyresgästernas egna ansvar att söka, säger han.

Kristi Ahlstrand uppger att både hyresvärdar och hyresgäster hört av sig med frågor. De flesta frågorna handlar om hur ansökningsprocessen går till och vilka bilagor som ska bifogas. Enligt Ahlstrand finns en särskild blankett för hyresgästen att fylla i, om hyresvärden inte kan intyga uppgifterna.

Saxberget AB förvaltar flera fastigheter i Vimmerby med hyresgäster som Coop och Lindex. Ägaren Johan Hemmingsson är kritisk mot att maxbeloppet per koncern inte delas proportionellt mellan koncerners hyresvärdar. Maxbeloppet beräknas på det totala lokalhyresstöd som lämnas till en koncern, och enligt Boverkets hemsida sker handläggning och utbetalning löpande efter principen ”först till kvarn”. Det ser Hemmingsson som problematiskt.

– Det innebär ju att hyresgäster som ingår i större koncerner snabbt kommer nå maxbeloppet, och att det blir en kamp mellan hyresvärdar om vem som sökt först. Nu får hyresvärdarna agera bank åt staten, menar han.

Som svar på kritiken mot principen om först till kvarn svarar Kristi Ahlstrand i en kommentar till oss:

"En av konsekvenserna av principen ”först till kvarn” kan vara att sökanden inte får ta del av stödet. Länsstyrelserna handlägger stödet utifrån gällande föreskrift och riktlinjer framtagna av Boverket".

Anna Karin Bouillant på Boverkets presservice skriver i en kommentar till tidningen att det inte är Boverkets uppgift att ha synpunkter på förordningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!