I dag hyllar vi Astrid

Ett sekel har gått sedan novemberdagen ovanstående var infört i Wimmerby Tidning under vår ännu använda rubrik Kyrkotidningar. Vilken betydelse har det att Astrid föddes och växte upp just på arrendet Näs i Vimmerby, Småland?

Göran Nachtweij leder allsången på Stora Torget. Foto: Janne Strömsten

Göran Nachtweij leder allsången på Stora Torget. Foto: Janne Strömsten

Foto:

Vimmerby2007-11-14 13:30

Stor, vill vi hävda i Vimmerby. Även om hennes 18 år i Vimmerby kan verka nästintill fnuttigt få i jämförelse med resten av alla hennes 94, som ju levdes i Stockholm, envisas vi med att tro att just de där första åren spelat roll i det lyckliga faktum att barnlitteraturen fick en Astrid Lindgren.
"Jag kan bara skriva om sånt jag känner till. Jag vet inte hur det är att vara skilsmässobarn i Farsta, antagligen går det en liten unge i Farsta just nu, som kommer att skriva om det en gång.
Själv vet jag bara precis på pricken hur det är - eller rättare sagt var - att vara bondunge i Småland och att vara barn i en liten småstad."
Svaret på den ofta ställda frågan varför hon skrev just för barn var orubbligt: "Jag vill skriva för en läsekrets som skapar mirakel. Barn skapar mirakel när de läser."


Fira Astrid Lindgren 100 år! 14 november 2007


10.00 Kransnedläggning på Astrid Lindgrens grav.
11.00 Allsång för låg- och mellanstadiet, Stora torget.
11.15 Avtäckning av Astrid Lindgren-frimärken, Astrid Lindgrens Näs. Förstadagsstämpel t.o.m. 17.00.
11.30 Lunch av KY Designmatlagning och utställning (t.o.m. 14.00), Mässhallarna. Matkuponger: Turistbyrån. Utställningen är även öppen tor-fre 9-14, lör 10-15, sön 11-15.
13.00 Boksläpp "Junker Nils av Eka" och utställning av illustrationerna, Astrid Lindgrens Näs.
15.00 Musiksagan "Junker Nils av Eka", Astrid Lindgrens Näs (där biljetter också säljes). Gratis för barn t.o.m. 12 år i vuxens sällskap.
17.00 Fackeltåg, Astrid Lindgrens Näs-Stora torget.
17.30 Servering av KY Designmatlagning och utställning, öppet för dem med biljett till Kvällsföreställningen, Mässhallarna.
19.30 Kvällsföreställningen med bland annat Charlotte Perrelli, Pernilla och Benjamin Wahlgren, Mässhallarna. Biljetter: Turistbyrån.
21.40 Karlavagnen! Direktsändning i SR P4, Astrid Lindgrens Näs.
TRAFIKAVSTÄNGNINGAR: Stora torget och angränsande torggator kommer att vara avstängda onsdagen den 14 november.



Astrid Lindgrens grav klockan 10


Allsång på torget kl 11

Astrid Lindgrens grav. Foto: Janne Strömsten
Astrid Lindgrens grav. Foto: Janne Strömsten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om