I dag införs lättnader: Fler vill boka dop och bröllop

Hos Vimmerby pastorat ringer allt fler och vill boka dop och bröllop när det blir flera lättnader i restriktionerna.

Kyrkoherde Hélén Elfving är glad över att få välkomna fler till kyrkans gudstjänster.

Kyrkoherde Hélén Elfving är glad över att få välkomna fler till kyrkans gudstjänster.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-06-01 06:00

– Det började förra veckan att komma in fler bokningar och det är roligt att det börjar komma igång. Det är många som har skjutit på det länge som nog nu känner att ”nu äntligen", säger Hélén Elfving, kyrkoherde i Vimmerby pastorat. 

Lättnaderna innebär att kyrkorna kan ta emot upp till 50 personer på anvisade sittplatser. I de mindre kyrkorna kan det bli färre än 50 personer som får komma in, allt utifrån att avstånd ska kunna hållas.

– Det känns bra och jättekul att få köra igång äntligen.

En annan efterlängtad verksamhet är gudstjänsterna på de särskilda boendena Vimarhaga och Borghaga som nu också kan dra igång efter en lång paus. 

– Det blir gudstjänst varannan lördag utomhus. Det känns jättekul, de boende har väntat på det, säger Elfving. 

undefined
Kyrkoherde Hélén Elfving är glad över att få välkomna fler till kyrkans gudstjänster.

För serveringsställen utökas öppettiderna från klockan 20 till 22.30 – en välkommen lättnad enligt Nina Eklund, restaurangchef på Vimmerby stadshotell. 

– Lycka! Allt kommer bli lättare. Vi har haft öppet mellan halv sex och åtta och det blir stressigt, det blir lätt att man får känslan av att behöva slänga ut gästerna och de får vi slippa nu, säger hon och fortsätter:

– Det har varit ganska påfrestande att ha det så, det blir stressigt för personalen när man ska hinna med att hjälpa alla gäster under en kortare tid. Så det är positivt att de öppnar upp lite för oss, för det är ju inte här smittan är.
 

undefined
Nina Eklund, restaurangchef på Vimmerby Stadshotell, berättar att det blivit stressigt både för personal och gäster när man bara fått ha öppet till klockan 20.

Den 1 juni införs följande lättnader:

• Deltagartaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar höjs. Dock återstår taket på åtta personer vid sammankomster inomhus utan anvisade sittplatser. Med anvisade sittplatser inomhus får man nu vara 50 personer. 

• För sammankomster utomhus så höjs tillåtna antalet till 100 personer utan anvisade sittplatser. Evenemang utomhus med anvisade sittplatser tillåter 500 personer.

• När det gäller privata sammankomster och fester med andra personer än de som finns i närmsta kretsen så avråder Folkhälsomyndigheten fortsatt från det. För lokaler som hyrs ut till privatpersoner råder gränsen fortsatt max åtta personer. 

• Motionslopp och andra liknande idrottstävlingar får genomföras under förutsättning att max 150 utövare deltar. 

• Serveringsställen får ha öppet till 22.30.

• Det är möjligt att delta i lägerverksamhet, cuper, matcher och tävlingar i mindre skala.

• Det är möjligt att besöka nöjesparker. 

• Det är möjligt att besöka marknader. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!