Regioner olika generösa med vaccininformation

Osäkra leveranser. Det är en orsak till att invånarna i Kalmar län inte redan vid bokningstillfället kan få veta vilket vaccin man kommer att få när det blir dags. I Kronoberg är man däremot mer generös med informationen.

Vi jobbar varje dag med logistiken för att få ut så många vaccindoser som möjligt, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Vi jobbar varje dag med logistiken för att få ut så många vaccindoser som möjligt, säger vaccinsamordnaren Marie Ragnarsson.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Vimmerby2021-04-19 09:38

– Det är inte säkert att vi själva vet 14 dagar i förväg vilket vaccin som kommer att gälla. Och därför lämnar vi inte ut någon information kring detta, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.

I grannregionen Kronoberg är man däremot öppen med informationen om vilket vaccin som blir aktuellt redan vid bokningen.

Lena Andersson Nazzal, vaccinsamordnare i Kronoberg, berättar hur man resonerar där:

– Vi går inte aktivt ut och informerar om detta men den som frågar har rätt att få veta. Det är fullt rimligt, menar hon.

– Det är ju inte alltid vi med säkerhet vet vilket vaccin som kommer att gälla men i de fall vi vet så berättar vi.

Tackar man nej så får man finna sig i att vänta med vaccineringen till längre fram, tillägger hon.

– Men det är få som väljer att avstå, säger hon.

Marie Ragnarsson igen:

– Jag vet inte hur Region Kronobergs strategi fungerar. Vi jobbar varje dag med logistiken för att få ut så många doser som möjligt.  Kalmar län ligger också i topp när det gäller vaccinationstakten.

Även i fråga om avgiften resonerar man olika i Kalmar och Kronoberg.

Om man på plats vid vaccinationstillfället väljer att avstå sin spruta får man i Region Kalmar betala 200 kronor i avgift för sen avbokning.

I Region Kronoberg tar man däremot inte ut någon avgift av dem som eventuellt väljer att inte ta sprutan väl på plats vid vaccinationstillfället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!