Nyårsdagen är pizzornas absoluta högtidsdag. Då får pizzabagarna verkligen göra skäl för lönen. Söndagar toppar vanligtvis veckostatistiken - men en vanlig söndag är rena rama barnleken jämfört med nyårsdagen. Då äter vi svenskar nära på trippelt så mycket pizza.
- Jag har haft ett antal pizzerior och ibland kan det vara tre gånger så mycket som en vanlig helgdag. På en del ställen får all personal arbeta samtidigt för att klara av trycket. Det är verkligen pizzans dag, berättar Monte Carlos ägare Mehmet Ekici.
Han är inte ensam om att få jobba hårt. På alla pizzerior i såväl Vimmerby som landet är trycket allra störst på nyårsdagen. Kvällen före satsas det på galamiddag - men den 1 januari blir det ett telefonsamtal från soffan till pizzerian. Många väljer också att utnyttja OnlinePizza.se. På nyårsdagen ökar deras försäljning med smått osannolika 200 procent.
- Första januari är inte någon vilodag för Sveriges alla pizzabagare. Då beställer svenskarna nära tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag. Högst tryck är det i våra system mellan 11.00 och 18.00. Många använder vår mobilapp, så de behöver inte ens lämna soffan för att beställa, betala och få sin nyårsdagspizza hemlevererad, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se.
I morgon är stora pizzadagen
Skumpan tar slut. Hummern är uppäten. Bakfyllan har slagit sig till ro. Och ett nytt år står för dörren.Då beställer Vimmerbyborna pizza - precis som alla andra.- Det är därför pizzabagare inte festar så mycket, skrattar Mehmet Ekici, som driver Restaurang Monte Carlo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!