Den svenska restaurangbranschen brottas just med det omfattande problemet att priset på de nödvändiga råvarorna ökar i takt med att den allmänna inflationen ökar.
Restaurangdelen av Björkbackens karaktärshotell i Vimmerby är en av de verksamheter som påverkas av det rådande ekonomiska läget. Souschef Mathias Ljung säger till Vimmerby Tidning att han och de övriga ansvariga inte kan göra så mycket åt de höjda priserna på råvarorna.
– Nej det kan vi inte. Det går ju inte att höja våra egna priser just nu eftersom det är många kunder som redan har bokat med de nuvarande priserna. Då lurar vi ju konsumenterna och det går inte, säger han.
Ett annat problem med de höjda priserna på råvaror handlar om att vissa produkter tar slut hos leverantörerna av en speciell anledning.
– Vissa restauranger köper på sig väldigt mycket av vissa varor eftersom de är rädda för att priserna ska stiga ännu mer. Då kan det ibland bli svårt för oss andra att också få tag i de varorna.
Mathias Ljung tror att konsekvenserna av prishöjningen kommer att synas mer tydligt i början av hösten.
– Då är det många som gör en form av bokslut för sommaren. Sedan agerar man utifrån det. I slutändan blir det kunderna som får ta den här smällen. Det är jag övertygad om, säger souschefen apropå den kommande hösten inom restaurangbranschen.