Statistik för 2017 från Nationella Kvalitetsregistret för förbyggande av livmoderhalscancer visar att andelen kvinnor som deltar i screeningen nu är generellt högre än någonsin: 82,9 av alla kvinnor mellan 23 och 60 år tar cellprovet. Syftet är att i tidigt skede kunna upptäcka och behandla eventuella cellförändringar som annars riskerar att leda till livmoderhalscancer.
Det skiljer dock mer än 20 procentenheter mellan landstinget med den högsta respektive lägsta andelen kvinnor som anammar kallelsen till gynekologisk cellprovtagning. Dalarna ligger i topp med 92 procent.
I Kalmar län kallas alla kvinnor från 23 års ålder till det år man fyller 65. 2015 var det bara 78 procent som tog cellprov inom ett år av de 9 851 kvinnor som kallades till provtagning.
– Hur det ser ut nu kan jag inte säga, vi har ett nytt kallelsesystem sedan i maj. Men jag tycker ändå vi ligger på en hyfsat bra nivå, även om vårt mål förstås är att ännu fler ska ta cellprov, säger Sylvia Roos, barnmorska i Vimmerby.
Forskarna är överens om att screening har en starkt skyddande effekt.
– Cellförändringar upptäcks tidigt och man kan också konstatera om det är förändringar som måste kollas upp och åtgärdas snabbt, eller om man kan vänta lite. Kanske reagerar man om man fått besked att man har cellförändringar och det sedan tar lite tid innan det händer något.
Sylvia Roos säger att statistik kan vara svår att tyda.
– Det är inte hela sanningen. Vi vet att kvinnor söker privat och tar sina cellprover där, till exempel. Och då syns de inte i statistiken.
Men vad tror du är anledningen till att man inte går alls?– Det kan vara olika saker. Ibland kanske man avbokar för att tiden inte passar just då, och så blir det inte av. Då är det bra att veta att man enkelt själv kan boka tider på webben.
Rädsla och oro kan också ligga bakom.
– Man kan känna rädsla för själva cellprovet. Andra känner obehag för vad cellprovet kan visa. Känner man så kanske man inte vill sätta sig i ett väntrum med sju andra och veta att den som tar provet har tre i kvarten att ta hand om, det blir ju lite av löpande band.
Så vad gör man då?– Då ringer man och bokar en egen tid, där man vet att man får träffa en barnmorska att diskutera sin oro med. Då kanske man kommer fram till att man ska ta sitt prov och det är ju jättebra.