Ica miljonsatsar på nya maskiner

Ica Kvantum i Vimmerby har påbörjat sin renovering av butiken. Nu byts pantmaskinerna ut, vilket innebär en miljoninvestering.

Under tisdagen flyttades butikens gamla pantmaskiner ut för att göra plats till de nya.

Under tisdagen flyttades butikens gamla pantmaskiner ut för att göra plats till de nya.

Foto: Annie Hogner

Vimmerby2024-04-10 05:30

Under tisdagen levererades nya pantmaskiner till Ica Kvantum och installationen av dem påbörjades. Det innebar att de gamla var tvungna att ta vägen någonstans, så de hamnade utanför butiken, mot parkeringen till, i väntan på att forslas bort.

– Vi kände att det börjar bli lite för mycket strul med de maskiner vi haft tidigare, och det passerar ju en och annan flaska här. Därför väljer vi nu att byta ut dem, säger Pelle Lindqvist som driver butiken.

undefined
De nya pantmaskinerna kommer att installeras på samma plats som de gamla.

Köpet av två nya pantmaskiner innebär en investering på nästan 1,3 miljoner kronor. Förhoppningen är att de ska fungera bättre och göra att det går snabbare att panta.

– Det kan bli bättre för kunderna att man kan ösa en hel påse med burkar och petflaskor, så sorterar maskinen dem själv.

Innan de gamla maskinerna körs till skroten, vilket lär ske ganska omgående, ska leverantören av de nya maskinerna gå igenom dem för att se vilka reservdelar som är värda att spara. Enligt Pelle Lindqvist är planen att de nya maskinerna ska tas i bruk under onsdagseftermiddagen.

undefined
En del reservdelar kommer att tas från de gamla pantmaskinerna innan de forslas till skroten.

Hur blir det för dem som vill panta innan dess?

– Det funkar dåligt. Alla flaskor registreras via streckkoden direkt till Returpack, så under tiden den installeras har vi ingen möjlighet att ta emot pant. Man får helt enkelt spara det i bilen till nästa gång, för det blir såna volymer att hantera och efterhandsregistrera annars. Hittills har kunderna haft bra tålamod.

Investeringen i nya pantmaskiner är en del i butikens större ombyggnadsprojekt som kommer att pågå under året.

undefined
Förutom de gamla pantmaskinerna står en del andra saker utomhus i skrivande stund för att leverantören ska få mer arbetsyta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!