Idag kan vi börja förtidsrösta

Idag börjar valet. I alla fall för den växande skara som väljer att förtidsrösta. - Vi kan räkna med att drygt 3 000 av kommunens invånare kommer att förtidsrösta, säger Bengt Jonsson, som ansvarar för administrationen av valet i kommunen.

Vimmerby2010-09-01 06:24

Det som tidigare kallades poströstning har bytt namn till förtidsröstning. Det är alltså inte längre Posten som har ansvaret utan kommunerna. Lantbrevbäringen fungerar däremot som distributör av budröster.
I Vimmerby kommun finns tre lokaler där man kan förtidsrösta från och med idag, 1 september och det är biblioteken i Vimmerby, Södra Vi och Storebro.
Allt fler väljer att välja i förtid.
- Att en tredjedel av de som röstade valde att förtidsrösta går att översätta på Vimmerby, och det betyder att drygt 3 000 personer av de drygt 9 000 som röstade gjorde det innan valdagen, säger Bengt Jonsson, sekreterare i valnämnden och kommunens valadministratör.
Han tror att den starka traditionen att rösta på själva valsöndagen är på väg bort, till förmån för flexibilitet.
- För de äldre var valdagen en högtidlig söndag då man tog på sig kostym och hatt och gick till vallokalen. Yngre generationer tänker på ett annat sätt och vill inte vara låsta den där dagen - det kan dyka upp något annat man vill göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om