Ny lokal satsning till förmån för Ukraina

Kenny Franssons engagemang för krigsdrabbade Ukraina avtar inte – tvärtom. Nu testar han ett nytt grepp i och med en loppis där pengarna ska gå oavkortat till det drabbade landet.

Kenny Fransson ger inte upp sitt engagemang för Ukraina. Nu vill han samla in pengar genom att anordna loppisar i Vimmerby.

Kenny Fransson ger inte upp sitt engagemang för Ukraina. Nu vill han samla in pengar genom att anordna loppisar i Vimmerby.

Foto: Eva Harryssson, Anders J Andersson

Vimmerby2023-08-05 05:00

Kort efter att kriget i Ukraina brutit ut körde Kenny Fransson från Södra Vi ner den första hjälpsändningen till Ukraina. Sedan har det bara fortsatt. Nu ett och ett halvt år senare har han sammanlagt gjort åtta eller nio vändor till Ukraina. I oktober är det dags igen - tack vare en ny satsning.

Första lördagen i augusti och fyra lördagar framåt ordnar Kenny Fransson och Lillemor Ingström loppisar i Vimmerby. Loppisarna är ett samarbete med Loyd Eriksson, som bidrar med en del av sakerna som ska säljas, och Erik Ingström, som upplåter sin verkstadslokal på Södra Industrigatan i Vimmerby för arrangemanget. 

– Vi har sagt att vi ska köra fyra gånger och se om det slår väl ut, säger Kenny Fransson.

Utbudet är varierat, berättar Kenny Fransson. 

– Bland guldkornen kan nämnas en barnvagn från 40-talet och en Carl Larsson-tavla. I övrigt är det mycket porslin, möbler, leksaker och barnkläder. 

Pengarna ska användas för att få stabilitet i hjälpen. Sjukvården har trutit sen länge i landet och tillgången på mat är ett problem. Samtidigt har intresset för att hjälpa och engagera sig har mattats av, tycker Kenny Fransson. 

– Det är lite nyhetens behag och man känner kanske att man har gjort sitt. Sedan att situationen är värre nu än förut, det hjälper inte. 

Vad är det som driver dig att fortsätta?
– Jag tycker att man måste göra det man kan i de här lägena. Annars tycker jag inte man är mycket till medmänniska. 

Lillemor Ingström och Kenny Fransson ordnar loppis i Vimmerby på lördag.
Lillemor Ingström och Kenny Fransson ordnar loppis i Vimmerby på lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!