Skaffar julklappar åt barn som annars skulle bli utan

"Inget barn ska behöva ljuga om julafton" säger Carola Karlsson Göransson som är initiativtagare till Carolas hjälpande hand. Den ideella organisationen etablerar sig nu i Vimmerby.

"Alla barn ska få uppleva julmagi med att tomten kommer med presenter." säger Carola Karlsson Göransson på bild med Ullis Hilmersson. Båda är engagerade i den ideella organisationen Carolas hjälpande hand.

"Alla barn ska få uppleva julmagi med att tomten kommer med presenter." säger Carola Karlsson Göransson på bild med Ullis Hilmersson. Båda är engagerade i den ideella organisationen Carolas hjälpande hand.

Foto: Privat

Vimmerby2021-10-28 18:30

För tre år sedan skapades Carolas hjälpande hand i Oskarshamn för att hjälpa de barnfamiljer som hade det svårt över jul. 

– Jag växte sjäv upp med en mamma som var missbrukare och har firat jul på behandlingshem. När jag kom tillbaka till skolan fick jag ljuga om att det varit en magisk jul med massa julklappar och julmat. Medan det egentligen var så att mamma däckat i soffan innan Kalle Anka. Det var så tanken kom från början. Att om det fanns en barnfamilj som behövde hjälp vid jul så kunde jag tänka mig sätta upp, berättar initiativtagare Carola Karlsson Göransson som tidigare bott i Södra Vi. 

Responsen berättar hon kom direkt. Förra året delades julklappar ut till 70 barn och flera familjer fick kassar med julmat. I år menar hon att behovet är större än någonsin.

– Vi har tidigare bara hållit till i Oskarshamn. I år kommer vi hjälpa till i Vimmerby, Västervik och Kalmar också. Vi märker att det är fler som behöver hjälp. Det har nog att göra med situationen som varit nu under dessa två år. Vi brinner för barn så kan vi hjälpa till är det självklart att vi gör det. 

I Vimmerby har tidigare år Julklappshjälpen Vimmerby hjälpt familjer som har det ekonomiskt svårt att skaffa presenter till barnen. Men då drivande Maja Johansson av tidsbrist inte har möjlighet att genomföra projektet, och ingen har tagit vid hittills, är det osäkert hur det i år blir. Carola Karlsson Göransson berättar att hon är glad att kunna hjälpa till. 

– Vimmerby ligger mig varmt om hjärtat. Jag har släktingar här och bodde själv ett tag i Södra Vi. Nu har vi ordnat så att vi har lite tomtenissar i Vimmerby som kan stötta oss i insamlingen och med att lämna ut. Så vi har kollat att det kommer fungerar. Nu är vi på jakt efter en butik dit personer kan gå och lämna in julklappar, det underlättar både för oss och för dem som skänker. 

Hittills är det ingen familj från Vimmerby som har hört av sig.

– Vi är dåliga på att marknadsföra oss, medger Carola Karlsson Göransson.  

– Men behöver man hjälp är det bara att kontakta oss via vår facebookgrupp. Då får man sen fylla i ett ansökningsformulär och så tittar vi på kontoutdraget en månad tillbaka. Vi är noga med att kontrollera att det är rätt familjer som får hjälp. Barnen får sedan önska sig fem saker. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!