Idéer för ett vackrare Vimmerby

Björkalléer in till staden. Körsbärsallé utmed Storgatan. Vattendrag med kräftor i utjämningsmagasinen. En isbana intill Sibylla. Idéerna för ett vackrare Vimmerby är fantasifulla. Alla tre arkitektföretagen som lämnat grundförslag vill knyta ihop infarterna med centrum och de stora besöksmålen, ALV och Näs.
- Man ska komma ihåg att det här är första steget till en plan för Vackra Vimmerby. I september kommer vi att välja en av arkitektfirmorna som ska skapa planen. Men vi kommer att visa alla tre förslagen på biblioteken så allmänheten kan börja tycka till redan nu, säger Micael Glennfalk, M, ordförande i kommunstyrelsen där de tre principidéerna lades fram i veckan.

En isbana à la Central Park kan förgylla området vid Sibylla på vintern. Illustration: Atkins

En isbana à la Central Park kan förgylla området vid Sibylla på vintern. Illustration: Atkins

Foto:

Vimmerby2013-06-21 04:06


Företagen Atkins i Jönköping, Nyréns arkitektkontor i Stockholm och Tengbomgruppen i Uppsala har lämnat var sitt grunddokument för hur de anser att Vackra Vimmerby kan skapas.
- I princip bygger förslag ett på mycket alléer och gröna rum på olika platser. Man vill ha en körbärsallé utmed Storgatan. En allé med äppelträd mellan centrum och Näs och en annan till ALV, berättar Micael Glennfalk.

AlléerFörslag två lyfter också fram alléer. Där tänker man sig till exempel en björkallé utmed infarterna, och trycker extra på idyllisk landsbygd, och precis som övriga vill man knyta samman stadskärnan med Näs och ALV med gröna inslag.

Isbana vid Sibylla
I tredje förslaget finns en isbana vid Sibylla, enligt modell från en central park i en världsmetropol. Förslaget innehåller också kräftvatten med bryggor i de kommunala vattenmagasinen i staden, till exempel mellan Västra Tullen och Vimmerbyallén eller vid Resecentrum.
De tre dokumenten kommer inom kort att finnas på biblioteken. I september ska kommunstyrelsen anta en av arkitektbyråerna som får jobba vidare.
- Vi gillar olika delar i de tre förslagen. Alla har något bra. De sätter verkligen fart på vad man kan göra och vad det kan leda till. En av förslagsställarna nämner "Trädgårdsstaden" Vimmerby, säger Micael Glennfalk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om