Mer än Astrid Lindgren har det förstås blivit under de 30 år som gått sedan Marit Törnqvist, boende i Amsterdam men med hus också i Småland, dubbeldebuterade som illustratör till Astrid Lindgrens bok ”När Bäckhultarn for till stan” och mamma Rita Törnqvists bok ”Julkarpen”.
– Det är klart att det var stort, jag var 23 år.
Den privata relationen började redan när hon var liten. Rita översatte Astrid Lindgrens böcker och Astrid Lindgrens tanke var att Marit skulle bli Skrållan i Saltkråkan, eftersom hon var den ”Skrålligaste Skrålla” hon sett.
– Men jag var född ett halvår för sent och hann inte lära mig gå i tid. Både Astrid och jag tyckte nog i efterhand att det var lika bra att det blev som det blev.
Marit Törnqvist har illustrerat andras och egna böcker. För att det ska bli något måste berättelsen beröra. I utställningen ”En lycklig ö – 30 år av ord och bild” får man en ovanligt ärlig inblick i konstnärens arbete bakom kulisserna, själva arbetsprocessen.
– Både om det som inspirerar och det som avgör de val man gör. Jag visar också bilder som inte kommit med i bok, men för den skull inte behöver vara misslyckade. Jag tror det här kan bli en utställning som passar både 5-10-åringar, som vuxna och konstintresserade, säger Marit Törnqvist, som under några dagar varit på plats i Vimmerby för att bland annat måla ett av rummen i gamla prästgården med hav och öar.
– Det lyckliga ö-rummet. Alla öarna skulle kunna vara lyckliga, beroende på vad man bygger på öarna. Barnen får tänka ut själva hur de ser sin lyckliga ö.
Utställningen görs i tätt samarbete mellan konstnären själv och Anneli Karlsson, producent på Astrid Lindgrens Näs:
– Det känns fint att knyta ihop de 30 år som gått sedan Bäckhultarn for till stan nu, när det alldeles snart kommer en ny bok där Marit Törnqvist illustrerat Astrid Lindgrens vaggvisa, ”Alla ska sova”.
I utställningen kommer man också få möta det Astrid Lindgren och Marit Törnqvist har gemensamt; längtan tillbaka till barndomen, pendlingen mellan ljus och mörker och engagemanget för en bättre värld. Under den stora flyktingströmmen tog Marit Törnqvist initiativet till att 30 000 bilderböcker på arabiska delades ut till nyanlända flyktingbarn i Sverige och nu är hon engagerad i afghanska flyktingars tuffa situation. Hon har också lett workshops med barn i både Surinams djungel och slumkvarteren i Teheran.
– Tecknandet och bilder blir som en bro, som fungerar överallt. Och jag kan säga att Astrid Lindgren inspirerat mig på många sätt, när jag var tio och hon 65 hoppade vi i hö och jag förstod att man inte behöver bli en gumma som slutar leka bara för att man blir äldre. I mitt engagemang för barn i allmänhet och utsatta barn i synnerhet känner jag kanske lite att jag går i hennes fotspår.
Utställningen pågår från 29 juni till 3 november.