In med högtryckstvätten - på måndag blir det bevattningsförbud

Från och med måndag inför Vimmerby kommun bevattningsförbud. En rekordtidig åtgärd som förhoppningsvis ska ge bättre effekt än i fjol.
– Då kom vi igång lite för sent, och hade inte så stor nytta av bevattningsförbudet, säger Torbjörn Swahn, vd på VEMAB.

Kommunikationsstrateg Petra Genfors, Torbjörn Swahn, vd Vimmerby Energi och Miljö AB, kommunalrådet Tomas Peterson (M) och VA-chef Kim Tietze flankerar kamelen ”Törsten”, som fungerar som frontfigur i kampanjen Vattensmart. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Kommunikationsstrateg Petra Genfors, Torbjörn Swahn, vd Vimmerby Energi och Miljö AB, kommunalrådet Tomas Peterson (M) och VA-chef Kim Tietze flankerar kamelen ”Törsten”, som fungerar som frontfigur i kampanjen Vattensmart. Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Foto:

Vimmerby2017-05-12 11:02

Den som bryter mot bevattningsförbudet straffas inte – istället hoppas kommunen och VEMAB att lotsa invånarna till att bli mer vattensmarta med en vattenkampanj.

Mindre nederbörd än normalt under lång tid gör att grundvattennivåerna i magasinen, där det kommunala dricksvattnet tas ifrån, fortfarande är mycket under det normala. För att förebygga brist på dricksvatten har styrelsen för Vimmerby Energi och Miljö AB beslutat att införa bevattningsförbud i Vimmerby kommun från och med den 15 maj och tills vidare.

Även privata brunnar riskerar att sina när nivåerna är låga och det är samma grundvatten som förser det kommunala vattennätet med vatten.

Så här tidigt på året har bevattningsförbud inte införts i Vimmerby.

– Vi hade inte så stor nytta av förra årets åtgärder, när vi inte införde förbud förrän under högsommaren. Vi kan konstatera återhämtningen inte blivit den vi hoppats på och nu tar växtligheten hand om den nederbörd som kommer, säger Torbjörn Swahn, vd på Vimmerby Energi och Miljö AB.

Om det inte kommer nederbörd riskerar Vimmerby kommun att hamna i en situation då vattenbristen blir akut. Sparsamhet med de annars så "självklara" dropparna gäller alla.

Bevattningsförbudet betyder att man bland annat inte får använda vattenslang eller vattenspridare i trädgården däremot går det bra med vattenkanna, men så sparsamt som möjligt. Man får heller inte fylla pooler, badtunnor och spa-bad med dricksvatten, tvätta bilen med slang eller högtryckstvätt eller rengöra fasader och altaner med högtryckstvätt.

Någon individuell övervakning av enskilda kommuninvånares vattenförbrukning görs inte och syndare ska snarare informeras än straffas.

– Jag tror att grannar kommer att vara ganska observanta, så om det är någon som regelbundet står och tvättar bilen på infarten så kommer de nog att höra av sig till oss och vi kommer att påminna om förbudet. Vårt vatten bör användas till livsmedel och hygien. Men vi vill framförallt gå ut med information om vattensmarta tips för att alla ska hjälpa till, säger Torbjörn Swahn.

Hjälp på traven i vattensparandet ska kommunens medborgare få via kampanjen Vattensmart. Kampanjen är ett samarbete mellan flera kommuner, länsstyrelser och regionförbundet.

– Ölandskommunerna använde sig av den kampanjen förra sommaren med mycket bra resultat, säger Torbjörn Swahn.

Men kommunen, då? Används dricksvatten till bevattning av fotbollsplaner och planteringar?

– Det här gäller kommunen också och vi måste försöka använda vårt vatten klokt. Tanken är att vi ska kunna använda naturvatten från Lillån för att vattna gräsplaner och planterade växter, och vi har sökt tillstånd hos länsstyrelsen för det, säger kommunalråd Tomas Peterson (M).

Hur lågt grundvattennivån kan sjunka är svårt att säga.

– Vi kan inte svara på när vi får faktiska problem med tillgången. Inom en nära tid har vi inte några nya vattentäkter på gång, men kommunen kommer att ta fram en vattenförsörjningsplan där framtida täkter kommer att pekas ut. Men det tar tid innan vi kan ha en ny vattentäkt i bruk, den måste kvalitetssäkras, tillstånd ska vara klara och det måste vara en bra tillströmning. Med en hög ambitionsnivå ligger en ny vattentäkt kanske fem år bort, säger Torbjörn Swahn.

Bara genom att inte låta vattnet rinna under fyra minuter under tiden man borstar tänderna, duschar eller rakar sig sparar man 48 liter vatten.

– Att alltid köra full disk- eller tvättmaskin och använda sparprogram tycker jag är ett bra tips. Vi är vana att ha tillgång till vatten närhelst vi behöver och det kommer vatten när vi slår på kranen. Nu står vi inför det faktum att vatten är något vi ska vara rädda om. Hjälps vi åt kommer vi inte att hamna i något akutläge, säger Tomas Peterson.

Information om bevattningsförbudet och vad man kan göra för att bli mera vattensmart kommer att finnas på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om