Incident oroar de anhöriga

Den "hårdhänta" behandlingen av brukare på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden orsakar oro bland de anhöriga. - Det känns inte bra att den här personen jobbar kvar, säger en person som har en förälder på boendet, säger den anhörige som även polisanmält händelsen.

Vimmerby2014-06-07 04:05

Kommunens utredning kom fram till att ett allvarligt missförhållande skett på ett av kommunens vård- och omsorgsboenden. En medarbetare har agerat så "hårdhänt" gentemot en enskild brukar att det riskerat brukarens "liv, säkerhet eller fysiska och psykiska hälsa". Personen har även visat stora brister på empati och lyhördhet i sitt bemötande.
Den kränkte brukarens anmälan gjordes i början av februari. Även innan dess var medarbetarens dåliga bemötande gentemot brukarna känt - men insatserna som gjordes räckte inte.
Nu har medarbetaren fått en skriftlig varning som ska följas upp var tredje månad. Kommunen ska dessutom utfärda en handlingsplan som tydligt beskriver hur medarbetaren ska förändra sitt arbetssätt framöver.

"Ska inte vara kvar"
Men frågan är om det räcker. En anhörig som varit i kontakt med vår tidning kräver att medarbetaren sägs upp.
- Jag tycker absolut inte att den här personen ska vara kvar. Det känns inte alls bra att den här personen ska titta till min förälder varje natt. Det är klart att man blir orolig. Och att man bara ska kolla upp det här var tredje månad känns för lite. Personen kanske fortsätter att jobba själv på nätterna? Det vet vi ingenting om.
- Och det är inte bara jag som tycker det. Jag har pratat med flera anhöriga och de är också oroliga. Jag blev mörkrädd när jag läste det i tidningen. Personalen har ingen rätt att vara elak.
Den anhöriges närstående är inlagd på boendet och behöver vändas varje natt. På senare tid har han visat ett klart mer aggressivt beteende.
- Det är ingen som sagt att min förälder har drabbats, men det vet jag inte. Min förälder har varit lustig på slutet och väser "rör mig inte" om man gör det. Det kanske beror på att någon har varit hård mot min förälder, men det vet jag inte. När sådant här händer börjar man förstås undra varför.
Personen som vår tidning pratat med har även polisanmält händelsen. Den anhörige är också kritisk till att de anhöriga inte har fått någon information.
- Som anhöriga har vi inte fått reda på någonting och om det händer sådana här saker vill man förstås veta det. Det ska in vi behöva läsa i tidningen. Och vi har ingen aning om hur länge det här har pågått.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om