Industrisemestern lever än

Sverige stängt på grund av semester. Runt den första fredagen i juli slog det arbetande Sverige igen. Landet tog industrisemester. Det var då. Riktigt så är det inte längre, men påfallande många företag i Vimmerby kommun ligger ändå kvar med fyra veckors stängt under juli.

Vimmerby2008-07-04 06:18

Det talas om fredagen då alla gick hem från de stora industrierna. Starfönster i Vimmerby, Gullringshus i Gullringen och Storebro Bruk i Storebro. Alla gick ut genom grindarna på fredagseftermiddagen och mötte de fyra lediga sommarveckorna. I Storebro firades det med "Semesterfesten" i parken.
Men vanor och beteenden kommer och går, och till med industrier försvinner och andra tar vid. I dag är inte den gamla industrisemestern lika tydlig.
- Den storskaliga industrisemestern, en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare när hela Sverige gick på sparlåga är ett minne blott. I dag vill man bestämma själv när man ska vara ledig, säger Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi vid Stockholms universitet i en intervju med SvD.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om