Influensafallen ökar dramatiskt

Nu ökar svininfluensan snabbt i Kalmar län. Den här veckan har fler fall upptäckts än totalt under hela provtagningsperioden som började i somras och drygt 40 procent av de prover som tagits under veckan har visat på svininfluensa.

Vimmerby2009-11-13 07:13

- Vi har en kraftig uppgång, men i de allra flesta fall rör det sig om lindriga fall. Något avsevärt ökat tryck på slutenvården har inte märkts, säger biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer.
Den här veckan har fram till torsdagen 79 prover analyserats, av dessa har 33 visat sig vara den nya influensan, populärt kallad svininfluensa.
Sedan mikrobiologiska laboratoriet vid Länssjukhuset i Kalmar började analysera prover för att få svar på om det rör sig om den nya influensan har hittills 396 prover gåtts igenom. Av dem har 64 bekräftats som den nya influensan, meddelar landstinget.

Sju inlagda
Att influensan nu sätter fart visar sig i att förra veckan rörde det sig om sju bekräftade fall på 35 prover, det är lika med 20 procent. Hittills den här veckan fram till torsdagsmorgonen rör det sig alltså om 33 fall på 76 prover vilket betyder 43 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om