Fram till den 18 januari hade 605 fall av influensan registrerats i hela landet. Och fler lär det bli.
- Det är inte för sent att vaccinera sig eftersom influensan fortfarande ökar och kulmen inte är nådd. Det tar cirka två veckor innan skyddet är optimalt, säger Maria Sleman, en av de sjuksköterskor som ingår i teamet som har hand om årets influensavaccinationer på hälsocentralen i Vimmerby.
Typiska symtom är plötslig frossa, sjukdomskänsla, feber, muskelvärk, huvudvärk och hosta. Några mirakelkurer för att slippa bli sjuk finns inte. Influensa kan inte botas med antibiotika.
- Vi har många samtal om infektioner och misstänkta influensafall i telefonrådgivningen just nu, men många klarar sig på rådgivning och egenvård i hemmet. Merparten söker ju ändå inte sjukvård, säger Maria Sleman.
Av de provtagningar som gjorts har man sett att det som dominerar i år är influensa B, cirka 80 procent, och resten influensa A. Influensa B är ofta mindre svår, men slår hårdare mot yngre personer, till skillnad mot flera andra influensavirus som främst drabbar äldre.
- Eftersom det gått ett tag sedan vi hade influensa B i omlopp har många yngre inte varit utsatta för just den typen av influensa. Det innebär ju i sin tur att de lättare insjuknar.
Årets vaccin innehåller skydd mot A Michigan, A hong kong och B Brisbane. Rekommendationerna för vaccin är fortfarande alla över 65 år. Även gravida samt vuxna och barn med hjärtsjukdom, lungsjukdom, diabetes, eller andra sjukdomar som sätter ner immunförsvaret.
- Har men ett barn eller ungdom med dessa sjukdomar och inte vaccinerat sig är det ju absolut hög tid att göra detta, säger Maria Sleman, som tycker att invånarna i Kalmar län kan bli bättre på att vaccinera sig.
- Statistik visar att riksgenomsnittet för vaccinerade över 65 år ligger på 49 procent. I Kalmar län ligger vi på 46 procent.
Att släpa sig iväg till jobbet med influensa är ingen god idé.
- Går man tillbaka för fort till arbetet riskerar man att smitta ner andra. För den enskilde som har andra sjukdomar eller är mer infektionskänslig kan det vara förödande. Kroppen behöver också vila och återhämtning när man är sjuk i influensa.
Varje år dör 300-700 personer direkt eller indirekt av influensa i Sverige.